Gündem
23 Ara 2022 08:47 Son Güncelleme: 23 Ara 2022 09:04

FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried için karar verildi

Dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçlanan kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ın, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.

FBI operasyonuyla yakalanan ve Bahamalar'dan ABD'ye geitirilen kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Sam Bankman-Fried hakkında karar verildi.

Dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçlanan Sam Bankman-Fried'ın duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırıldı.

New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Gabriel Gorenstein, savunma avukatları ile federal savcılar arasında yapılan anlaşmanın ardından kararı açıkladı. Karar doğrultusunda, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil 8 suçtan yargılanmayı bekleyen Bankman-Fried, duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılacak.

NE OLMUŞTU?

FTX’in kurucu ortağı Sam Bankman-Fried, FBI gözetiminde yakalandığı Bahamalar’dan ABD’ye geldi. Bankman-Fried, kripto borsasının çöküşünün ardından cezai dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Savcılar Bankman-Fried’in yatırımcıları dolandırdığını ve FTX ve Alameda Research müşterilerine ait fonları kötüye kullandığını iddia etti.

AFP’nin haberine göre savcılar, Bankman-Fried’ın “ticaret platformunun müşteri fonlarından milyarlarca doları kendi kişisel çıkarları ve kripto imparatorluğunu büyütmeye yardımcı olmak amacıyla yönlendirerek, yıllar süren büyük bir dolandırıcılık düzenlediğini” söyledi.

Bankman-Fried’ın aleyhindeki suçlamalar, eski CEO’nun en az 20 yıl hapis cezasına çarptrılacağını gösteriyor.

Bahamalar Başsavcısı, FTX’in merkezinin bulunduğu Bahamalar’da daha önce ABD’nin iade talebine itiraz etme hakkından feragat ettiğini söyledi.

ABD Savcısı Damian Williams, 30 yaşındaki Bankman-Fried’ın “doğrudan New York Güney Bölgesi’ne nakledileceğini” duyurdu.

FTX ve Alameda Research geçen ay iflas ederek piyasa tarafından 32 milyar dolar değer biçilen sanal ticaret işini feshetmişti.

ABD’li savcılar, geçen hafta Bankman-Fried’ı komplo, banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve seçim finansmanı ihlalleriyle suçlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (U.S. SEC) ayrıca, Bankman-Fried’ı menkul kıymetler yasalarını ihlal etmekle suçladı.