Ekonomi
27 Kas 2022 20:54 Son Güncelleme: 27 Kas 2022 20:59

FTX CEO’su Sam Bankman-Fried insanları nasıl kandırdı: İşte o tişört ve saç stilinin sırrı

FTX'te yaptığı şaibeli işlemlerin ortaya çıkmasıyla milyarlarca dolar batıran eski CEO Sam Bankman-Fried, Wall Street'in kurt yatırımcıları dahil binlerce kişiyi nasıl kandırdı? Analistlere göre Bankman-Fried'ın imajı ikna kabiliyetinde önemli bir etken.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından olan FTX’te yaptığı şaibeli işlemlerin ortaya çıkmasından sonra şirketi batıran Sam Bankman-Fried’ın onlarca büyük yatırımcıyı nasıl fonlarına para aktarmaya ikna ettiği merak konusu oldu.

FTX’in yatırımcıları arasında Wall Street’in en kurt yatırım şirketleri BlackRock, Sequoia, Paradigm, Tiger Global, SoftBank, Circle, Alan Howard, VanEck ve Temasek yer alıyordu. SBF olarak da anılan Bankman-Fried ise dağınık saçları ve şort-tişörtten oluşan ciddiyetsiz giyimiyle bu kurtları ikna etmeyi başarıyordu.

Ancak daha bir kaç hafta öncesinde ‘kriptonun dahi çocuğu’ olarak anılan SBF, şimdilerde dolandırıcılıkla suçlanıyor. Şirketinin milyarlarca dolarlık varlığını günler içinde buharlaştırmayı başaran SBF’nin tutuklanıp tutuklanmayacağı da merak ediliyor.

İŞTE O İMAJIN SIRRI

Eski bir ABD başkanıyla veya İngiltere Başbakanı ile ortak bir panele konuşmacı olarak katıldığında bile tişört, şort ve eskimiş koşu ayakkabılarından oluşan stili ve hiç taramadığı dağınık kıvırcık saçlarıyla dikkat çeken SBF nasıl oldu da bu görünüşüyle bu konumda yer alabildi?

Esasında kimi analistlere göre işin sırrı biraz da bu tuhaf görünümle oluşan imajda yatıyor. Wall Street’in katı, ciddi ve takım elbiseli dünyasına karşı merkeziyetsiz finans dünyasının asiliğini temsil eden imajı onu kripto dünyasında popüler yapmanın bir aracı oldu.

‘KURUCU MODEL’

Bu imaj, kriptonun düzen karşıtı olarak tanımlanan dünyasında onu kurucu bir model haline getirdi. Kripto trenini kaçırmak istemeyen risk sermayedarları da bu kurucu model imajını sevdi.

Bu aynı zamanda hayırseverlikle ve yüklü bağışlarla anılan SBF’nin ‘dünyevi zevklerden’, pahalı kıyafetlerden, takılardan vazgeçtiğine dönük imajını da pekiştirdi.

Wall Street devleri dahil binlerce insanın henüz 30’larına yeni adım atmış bu tuhaf görünüşlü genç tarafından nasıl dolandırıldığını ise Fortune yazarı Jeff John Roberts anlattı.

FORTUNE YAZARI: SBF BENİ NASIL KANDIRDI?

Roberts kaleme aldığı ‘SBF ben dahil herkesi nasıl kandırdı?’ başlıklı yazısında bu durumu şöyle tarifledi:

“Temmuz ayında, Sam Bankman-Fried ile Central Park’a bakan bir otelde bir saatten fazla oturdum. Bu toplantı bir Fortune kapak hikayesi için temel oluşturacaktı. Bir yandan elindeki stres çarkını çeviren SBF o gün makroekonomi ve güven gibi konulardan bahsetti.

SBF’nin o gün dağınık tişörtü ve saçlarıyla verdiği ‘dahi’ etkisi beni büyüledi. Elbette bunların hepsi saçmalıktı ve ben bu gerçeği görmedim.

‘BİLGİSAYAR OYUNU OYNAYAN CEO’YA İNANDIK’

Peki Sequoia Capital ve Kanada Emeklilik Fonu gibi saygın yatırım şirketleri nasıl bu gerçeği göremedi? Cevap şu:

Her iyi dolandırıcı gibi SBF de bize duymak istediğimiz ve inanmaya can attığımız bir hikaye anlattı. CV’si kusursuzdu. Washington’la iyi kişisel bağlantıları vardı. Özgürlükçü görüşleri katı ve rahatsız edici olarak görülebilen diğer kripto CEO’larına daha sevimli, insani bir alternatif sunuyordu. Neredeyse herkes, SBF’nin kriptoyu ana akım haline getirebilecek benzersiz, dönüşümcü bir figür olduğu görüşünü paylaşmaya başladı ve bir noktada hepimiz bilgisayar oyunu oynayan bir CEO’ya inandık”