Gündem
07 Nis 2014 15:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:04

FT: Türkiye, Washington'un Suriye politikasından rahatsız

Obama'nın dış politikası sert dille eleştirilirken Washington'un Suriye politikasından rahatsızlık duyan ülkelerin arasında Türkiye de gösteriliyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın dış politikası sert dille eleştirilirken Washington'un Suriye krizine yanıtından büyük rahatsızlık duyan ülkelerin arasında Türkiye de gösteriliyor.

Financial Times gazetesince yayınlanan bir yorumda, "Urallardan Güney Çin Denize'e kadar her yerde ABD'nin etkinliği azaltmakta olduğuna dair sinyalleri artıyor" diye savunuluyor ve "Amerika'nın son "realite testi' geçen hafta Arap-İsrail barış sürecinin adeta çökmesi ile gerçekleşti." deniliyor.

ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da frenlenmesinin, bu ülkede işleyecek bir hükümetin tesis edilmesine bağlı olduğu düşünülüyor ve bunun gerçekleşme olasılığı zayıf görülüyor.

Yorumda ABD'nin en yakın müttefikleri gittikçe zayıflarken Washington'un onların yerini alacak yeni müttefikleri bulmakta zorlandığı görüşü de dile getirildikten sonra şu savlar öne sürülüyor:

"Suudi Arabistan, Ortadoğu'daki liderliğinden vazgeçtiğine inandığı ABD'den uzaklaşmaya devam ediyor. Hindistan, artık büyük meselelerde ABD'yi destekleme mecburiyetini hissetmiyor, nitekim geçe ay Yeni Delhi, Sayın Putin'in Kırım'ı koparma hakkını savundu. Türkiye, Körfez (ülkeleri) gibi Washington'un Suriye'ye gönülsüz yanıt vermesinden büyük bir rahatsızlık duyuyor"