Dünya
04 Şub 2020 22:51 Son Güncelleme: 04 Şub 2020 23:03

Fransız subaydan Kabe baskını itirafı! "300 değil 5 bin kişi öldü"

El Cezire'ye konuşan Fransız subay Paul Barrell, 1979'da Kabe'de yaşanan ve 300 kişinin öldüğü belirtilen baskına ilişkin şok bir itirafta bulundu.

1979'da Mekke Ulu Camii'nde yaşanan kanlı olay tarihe isyancıların lideri Cuheyman el-Uteybi olayı adıyla geçti. 

El-Cezire gayri müslimlerin girmesinin yasak olduğu Kabe bölgesine Fransız özel kuvvetlerinden bir timin gerçekleştirdiği operasyonun 41. yıl dönümünde katliamın tanıklarından o dönem yüzbaşı olan Paul Barrell ile konuştu.

El Cezire'ye konuşan Fransız subay Barrell, 20 Kasım 1979'da yönettiği timle gerçekleştirdiği "Fırtına" adlı operasyonda sanılanın aksine 300 değil, 3 bini hacı adayı olmak üzere 5 bin kişinin öldüğünü söyledi.

Yanlarında getirdikleri 7 ton özel gaz bombasını Mekke Ulu Cami'nin tavan deliklerinden içeriye attıklarını belirten Paul Barrell'e göre Suudi yetkililer 7 ton yerine 70 ton gaz bombası kullanılmasını istedi. 

 

Barel sonuç olarak çok sayıda hacının gözaltına alındığını ancak çok sayıda hacı da öldüğünü söyledi. Suudi güçleri tarafından baskın sürecinde gerçekleştirilen olayları "katliam" olarak nitelendiren Barrell olayda 3 bini hacı olmak üzere 5 bin kişinin öldüğünü tahmin ettiğini ifade etti.

Barrell, Mekke Ulu Camii'nin mahzenlerine kadar girdiklerini ve gayrimüslümlerin girmesinin yasak olduğu kutsal alanda da bulunduklarını belirtti. 

 

 41 YIL ÖNCE NE YAŞANMIŞTI?

1936'da Suudi Arabistan'ın Necid bölgesinde doğan isyancıların lideri Cuheyman el-Uteybi 18 yıl boyunca Suud Kraliyet ordusunda görev aldıktan sonra rejime tepki göstererek 1973'te istifa etti.

Cuheyman, Suud rejiminin "yozlaşmış, batılı ülkelerle fazla içli-dışlı ve artık İslamiyeti temsil etmediği" düşüncesine sahipti. Bu düşüncesini üniversiteli gençlerle paylaşan Cuheyman onları etrafında toplayarak Yeni İhvan adında bir grup oluşturdu. 

Yeni İhvan, Hicri takvime göre 15. yüzyılın ilk günü olan 20 Kasım 1979'da sabah namazında Kabe'ye baskın gerçekleştirdi. 

Cuheyman el-Uteybi ve isyancı grup, kraliyetin yönetimi bırakması, Suudi Arabistan'ın batılı süper güçlerle olan ilişkilerini sonlandırması, batı ülkelerine petrol satışının durdurulması ve yabancı askeri üslerin kapatılmasını da içeren bir dizi siyasi talepte bulundu.

Suudi Arabistan'ın en önemli resmi kurumları arasında olan Yüksek Alimler Heyeti, Suud rejimine, isyancılara karşı silahlı müdahale fetvası verdi. Yaklaşık 15 gün boyunca devam eden baskın, Fransa'dan getirilen özel timin yardımıyla sona erdirildi. Fransız askerlerinin, gayrimüslimlerin alınmadığı Mekke'ye, alimlerin fetvası üzerine kelime-i şehadet getirerek girdiği ileri sürüldü. 

 

İki haftalık sürecin sonunda, 127 Suud askeri, 117 Yeni İhvan grubu üyesi ve olay sırasında çevrede bulunan 26 kişi öldüğü ileri sürüldü. Cuheyman da dahil ele geçirilen 63 Yeni ihvan üyesi ise idam edildi.

EL KAİDE VE DEAŞ'A İLHAM OLDU

Kabe baskını, özellikle kendisinden sonra ortaya çıkan El-Kaide, DEAŞ gibi terör örgütleri için olumsuz örnek oldu. Cuheyman, 1980'lerden itibaren aktif olarak sahada bulunan pek çok radikal grubun ilham kaynağı oldu.