Gündem
02 Ara 2011 23:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:06

FRANSIZ FİLOZOFTAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR!

Sarıyer Belediyesi, dünya solunun şu an yaşayan en önemli figürü olarak kabul edilen Alain Badiou'yu İstanbul'da misafir etti.

Boğaziçi Üniversitesi Büyük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Devrim, Demokrasi, Felsefe Kongresi”nde konuşan Badiou, dünyada gelişen siyasi oluşumlar hakkında gözlemlerini ve düşüncelerini anlattı.

Yaşamın her alanında yüksek bir kaliteye ulaşmayı hedefleyen Sarıyer Belediyesi, dünya siyasetinde önemli bir yeri olan ünlü Fransız düşünür Alain Badiou’yu Boğaziçi Üniversitesi’nde İstanbullularla buluşturdu. Düşünce dünyasının zirvesindeki isimlerin ilk sıralarında yer alan Alain Badiou,  ilginç siyasi yaklaşımlarıyla Boğaziçi Üniversitesi Büyük Konferans Salonu’nu dolduran yaklaşık 500 katılımcıyı etkilemeyi başardı.

Açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bizim yerel yönetim anlayışımızda, yaşamın her alanına dokunmak var. Felsefe, yaşama yön veren bir bilim dalı. Alain Badiou gibi dünya felsefesinin en üst sıralarındaki bir ismin konferansına destek vermeyi görev bildik. Bu konferansa bizim de bir katkımız olsun istedik. Ondan öğreneceğimiz çok şey var. Benzer uluslar arası etkinliklerimiz devam edecek” dedi.

BADIOU’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Yaşayan en önemli düşünürlerden biri olan Alain Badiou, konferans sırasında “Arap Baharı”nı değerlendirdi. “Arap Baharı”nı “Tarihi bir eşik olarak” ifade eden Badiou, “Tüm ülkelerin koşulları ve ortaya çıkan tablo farklı ama yeni bir özgürlük talebi var. Bu ortak gelecek, elbette belirsiz ama tarihi bir eşikte duruyoruz ve sadece politik değil sosyal olarak da farklı bir yaşam arzusu var.” sözleriyle anlattı.

Badiou, batının egemenliğinin sarsıldığı görüşünde. “Güçler dengesinin değişiminde Türkiye’nin de rolü var. Dünyada yeni bir durum var. Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkeler, güç dengesini değiştiriyor. Yeni bir güç unsuru söz konusu Avrupa’nın beyaz Hıristiyan egemenliği zayıflıyor. Çin, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkeler de yeni dünya düzeninde güç olacaklardır.” diyen Badiou, otoriter rejimlerin yerine ılımlı İslam demokrasilerinin geçmesi konusunda ise, karamsar değil. Badiou, “Avrupa’da da örneğin Hıristiyan demokrat iktidarlarını düşünecek olursanız, İtalya ve Almanya’da da ılımlı bir Hıristiyanlıktan bahsedebiliriz. Ilımlı İslam’ın da benzer olduğunu söyleyebilirim. Halklar Tarih içinde bir denge kuracaktır diye düşünüyorum. Değişiklikler olacak. Ilımlılık yok olabilir. Uçlara kayışlar da olabilir. Ama tarih bize gösterdi ki, din ile siyaset arasındaki ilişkide çözüme erişebiliyor” dedi.

KONFERANSA BÜYÜK İLGİ

Sarıyer Belediyesi’nin öncülüğünde MonoKL (Mono Kurgusuz Labirent) Yayınları’nın katkılarıyla ve ünlü düşünür Alain Badiou’nun Onur Konuğu olarak katıldığı “Devrim, Demokrasi, Felsefe Konferansı”nın açılışı,  Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampusu Büyük Konferans Salonu’nda 1 Aralık’ta gerçekleştirildi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın açılış konuşmasını yaptığı konferansa, Alain Badiou’nun yanı sıra Fabien Tarby, Alberto Toscano, Lorenzo Chiesa, Frank Ruda, Jan Volker,  Jelica Sumic Riha, Volkan Çelebi ve Ahmet Soysal konuşmacı olarak katıldı. Konferans için tahsis edilen Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Büyük Salon’da, 500’ün üzerindeki izleyiciler yer bulmakta zorlandı.

Aynı zamanda MonoKL’un Uluslararası Alain Badiou Özel Sayısı’nın bir uzantısı olarak planlanan konferans çerçevesinde, Alain Badiou’nun MonoKL tarafından basılan “Tarihin Uyanışı”, “Felsefe ile Politika Arasındaki Gizemli İlişki”, “Sonlu ve Sonsuz”, “Heidegger. Nazizm, Kadınlar, Felsefe” [Barbara Cassin ile birlikte]” adlı kitapları da ilk kez konferansta okuyucularla buluştu.