Fransız deprem uzmanları 2 ili uyardı! ‘3 saat arayla da olabilir…’

Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon'un öğrencileri, jeofizikçi Pierre Henry ve Romain Bousquet, Türkiye'de meydana gelebilecek yeni depremlere ve aktif fay hatlarına dair açıklamalarda bulundu ve iki il için uyarı yaptı.

Fransız deprem uzmanları 2 ili uyardı! ‘3 saat arayla da olabilir…’ - Sayfa 1

Daha önce Marmara Fay Hattı'nın haritalandırılmasında rol oynayan Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon'un öğrencileri, deprem bilimci jeofizikçiler Pierre Henry ve Romain Bousquet, Halk TV'de yaşanabilecek yeni depremlere dair yorumda bulundu.

İki ismin açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

110
Fransız deprem uzmanları 2 ili uyardı! ‘3 saat arayla da olabilir…’ - Sayfa 2

Doğu-Anadolu fayı üzerinde Kahramanmaraş'ta deprem yaşandı. 2020'de Elazığ'da da büyük bir deprem yaşandı. Şimdi aynı fayın başka bir parçası yani Bingöl kaldı. Dolayısıyla orada da büyük bir deprem bekleyebiliriz. Aslında haritada gözüken bütün kırmızı bölgelerde eğer yakın bir zamanda kırılma olmadıysa deprem beklemeliyiz.

210
Fransız deprem uzmanları 2 ili uyardı! ‘3 saat arayla da olabilir…’ - Sayfa 3

Bingöl civarı çok kısa bir fay alanı, Kahramanmaraş bölgesine göre çok daha kısa bir alan dolayısıyla mantıksal olarak Kahramanmaraş'takinden çok daha küçük bir deprem beklenmeli. Ama bilim bize hep yanıldığımızı gösterir. Mesela Elazığ sekmeni tekrar kırılmaz mı? Kırılırsa şaşırtıcı olur, şaşırırız ama bu mümkün.

310
Fransız deprem uzmanları 2 ili uyardı! ‘3 saat arayla da olabilir…’ - Sayfa 4

DENİZDE BİR DEPREM İHTİMALİ VAR

Tabii bir de fayın güney ucu var. Ölüdeniz fayı yani. Deniz'den Kıbrıs ile de bağlantısı var. Burada da denizde bir deprem ihtimali var. Yapılara daha az zarar verecek olsa da, bu mümkün. Aslında burası daha az bildiğimiz bir alan. Her zaman denizin altını daha az biliriz. Güncel olarak denizde çok fazla gelişmiş sismik faaliyet gözükmüyor. Ama Hatay'ın altından geçen fay, denizin altından geçerek Kıbrıs'a kadar uzanıyor. Bu da risk demek.

410