Ekonomi
19 Tem 2022 07:39 Son Güncelleme: 19 Tem 2022 07:39

Fransız bankadan Türkiye'ye yönelik dikkat çeken yeni dolar tahmini! ‘Bu yılın sonunda…’

Fransız Société Générale (SocGen) bankası dolar/TL'nin bu yılın sonunda en yüksek seviyesini test edeceğini açıkladı.

Dolar/TL bu yılın en yüksek seviyesini test ederken, küresel bankalar da gelişen ülke para birimlerine yönelik analizlerinde Türk lirasına ayrı yer ayırıyor.

Bloomberg’in aktardığına göre, Fransız SocGen bankası da yıl sonunda dolar/TL kurunun 22 TL’ye çıkacağı tahmininde bulundu.

"DAHA FAZLA SORUN BEKLENİYOR"

Phoenix Kalen liderliğindeki banka stratejistleri tarafından hazırlanan bilgi notunda, “Kısa vadede gelişen ülke para birimlerini daha fazla sorun bekliyor” ifadelerine yer verilirken düşen ABD büyüme beklentileri ve zayıflayan Çin ekonomik verilerinin yakında gelişen ülkelerin büyüme beklentilerine olumsuz yansıyacağı vurgulandı.

ENFLASYON TAHMİNİ

Fransız banka geçtiğimiz ay Türkiye’de enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 80’in üzerine tırmanacağını ve faizlerin 2023 ikinci çeyreğe kadar yüzde 14’te kalacağını öngörmüştü.

Banka önceki notunda TL'nin değer kaybetmemeye devam edeceğini ve yüksek enflasyon ile enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle TL üzerindeki satış baskısının artmasını beklediğini açıklamıştı.

PİYASANIN DOLAR/TL BEKLENTİSİ 19 TL

Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre, katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 18,89 TL iken, bu anket döneminde 18,99 TL’ye yükselmişti.