Kültür Sanat
14 Şub 2020 12:43 Son Güncelleme: 14 Şub 2020 12:45

‘Fransa’nın Oscarları’nda Polanski istifası

Fransa'nın Oscar'ları olarak bilinen ve ülkenin en prestijli sinema ödüllerini dağıtan César Akademisi, Polonyalı yönetmen Roman Polanski'nin yeni filmini birçok kategoride aday göstermesinin ardından gelen eleştirilerin üzerine istifa etti.

Henüz 13 yaşındaki bir kıza tecavüzle suçlandığı davayla kendisinden söz ettiren yönetmen Roman Polanski’nin yeni filmi “An Officer and a Spy” (J’Accuse) César Akademisi tarafından en çok aday gösterilen yapımlardan biri oldu. Bunun üzerine sosyal medya üzerinden Fransa’da akademiyi ve ödülleri boykot çağrıları yapıldı ve yüzlerce sinema sektörü emektarı akademinin reforma gitmesi gerektiğini söyledi.

AKADEMİ ÜYELERİ YENİLENECEK

Gelen tepkilerin ardından geçen hafta yayımlanan bir açık mektupta César Akademisi’nin artık işlemez hale geldiği ve yönetiminin şeffaflık taleplerine uyması gerektiği belirtildi. Perşembe gecesi akademi tarafından yapılan açıklamada, akademinin oy çokluğuyla, “2019 yılında sinemanın gerçekleşmesini sağlayan kadın ve erkekleri onore etmek ve film festivalinin sadece bir festival olarak kalması için” istifa kararı aldığı belirtildi. Bu kararın ardından akademinin üyeleri yenilenecek. Bu ay düzenlenecek törenin ardından yeni bir kurul seçilecek, bu kurul da akademinin nasıl reforme edilmesi gerektiğine karar verecek. Fransa Kültür Bakanı Franck Riester de yaptığı açıklamada akademinin demokratik bir şekilde davranması gerektiğini, şeffaflığa ve çeşitliliğe önem vermesi gerektiğini aktardı.