Gündem
07 Kas 2014 15:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

Forbes dünyanın en güçlü isimlerini açıkladı

Forbes dergisinin hazırladığı "dünyanın en etkili isimleri" listesinde Putin, Obama'yı geride bırakarak 1. oldu. IŞİD lideri Bağdadi, listeye 54. sıradan girdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikan Forbes dergisinin hazırladığı "dünyanın en etkili isimleri" listesinde ilk sırada gösterildi. Rus liderin geçen yıl da aynı listede birinci olduğu listede sürprizler göze çarptı. Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi, 54. sıradan listeye ilk kez girerken Çin lideri Xi Jinping en etkili 3. isim oldu. En son 2011 yılında ''Dünyanın en güçlü insanları'' listesine giren Erdoğan bu yıl da listeye giremedi.

OBAMA İKİNCİ SIRADA

ABD Başkanı Barack Obama en etkili isimler listesine ikinci sıradan girdi. Forbes'dan yapılan açıklamada, "Oyların çoğunluğu dünyanın en güçlü isimleri listesinde bu yıl da Rusya Devlet Başkanı'na gitti. Ardından Obama ve üçüncü en etkili isim de Çin lideri Xi Jinping oldu." denildi.


KIRIM'IN RUSYA'YA BAĞLANMASI SEÇİLMESİNDE ETKİLİ OLDU

Rusya Devlet Başkanı Putin'in en etkili isim olarak yeniden seçilmesinde,Ukrayna'da yaşanan iç savaş sürecinde Kırım'ın Rusya'ya bağlanması, Çin'le 70 milyar doları bulan doğalgaz anlaşması imzalaması etkili oldu. Rusya'nın nükleer gücü ile birlikte enerji zengini ülke vurgusu daha öne çıkmaya başladı.

2012'DE ÜÇÜNCÜ SEÇİLMİŞTİ

Geçen yıl da Forbes dergisinin en güçlü isim seçtiği Rus lider, 2012'de üçüncü etkili isim olmuştu. Abd Başkanı Obama 2012'de birincilik koltuğuna oturmuştu.

PAPA 4, MERKEL 5. SIRADA

Katolik Kilisesi Papa Francis'in dördüncü olduğu listede AlmanyaŞansölyesi Angela Merkel beşinci oldu. Listeye Rusya'dan petrol devi Rosneft'in Başkanı İgor Seçin 42'inci sıradan, Rus doğalgaz devi Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller de 47'inci sıradan girdi. Rusya'nın Özbek asıllı en zengin iş adamı Alişar Usmanov 61'inci en etkili isim oldu.

IŞİD LİDERİ 54. SIRADA

Bu arada, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi, ilk kez girdiği listede 54. oldu.

ERDOĞAN 3 YIL ÖNCE LİSTEDEYDİ

Forbes dergisi ''Dünyanın en güçlü insanları'' 2011 listesinde Erdoğan 50. Sırada bulunuyordu.

GOOGLE'IN KURUCUSU DA LİSTEDE

Listede ayrıca Google'ın kurucularından Sergey Brin (9), Rusya petrol devi Rosneft Başkanı Igor Seçin (42) ve Rus doğalgaz şirketi Gazprom Başkanı Sergey Miller (47) de yer aldı.

Geçen yıl listede yer bulamayan Rusya devlet enerji şirketi Gazprom'un başkanı Aleksey Miller de bu yıl Forbes listesine geri döndü.

YENİ İSİMLER

Geçen yıl olduğu gibi Türkiye'den bir isme yer verilmeyen bu yılki listede, birçok yeni insan yer aldı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi (15) ve Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi (51) bu isimlerden bazıları.