Gündem
18 Mayıs 2016 09:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:32

Flash TV'nin elektrik indirimi kurnazlığı!

Flash TV, "elektrikte yüzde 12 indirim yapıyoruz" diyerek 20 TL karşılığında Flash İndirim Kartı satmaya başladı.

Flash TV, "elektrikte yüzde 12 indirim yapıyoruz" diyerek 20 TL karşılığında Flash İndirim Kartı satmaya başladı. Fakat Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2015'de serbest tüketicilere, elektrik tedarikçilerini ücretsiz olarak değiştirme ve ucuz elektrik kullanma yolunu zaten açmıştı.

Habervesaire.com'dan Mine Bertan Yılmaz'ın haberine göre, Flash TV, 120 TL ve üzerinde elektrik faturası olan kullanıcılara, 20 TL karşılığında Flash İndirim Kartı satarak her ay yüzde 12 elektrik indirimi sağlayacağını iddia ediyor.

Kanalda dönen reklamlarda "Flash İndirim Kartı alın, elektrik faturanızda her ay yüzde 12 indirim elde edin" deniyor. Fakat Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik kullanımına ilişkin 2015'de yaptığı düzenlemeyle ayda 4500 kwh elektrik kullanan, yani ortalama 133 TL elektrik faturası ödeyen tüketicilere, serbest kullanıcı olma hakkı tanıyarak elektriğini istediği şirketten tedarik etme imkanı sundu.

İNDİRİM İÇİN FLASH KART ALMAYA GEREK YOK!
2015'de 4500 kwh olan limit, bu yıl 3600 kwh, yani ayda ortalama 120 TL olarak belirlendi. Bu yüzden 120 TL elektrik faturası olan tüketicilerin, elektrik indiriminden faydalanabilmek için Flash İndirim Kartı satın alarak 20 TL ödemelerine gerek yok.

Serbest tüketici olabilmek ve farklı tedarikçilerden hizmet alabilmek için tek bir sayacın aylık tüketim fatura bedelinin 120 TL olması yeterli. Bu durumda tüketiciler istedikleri elektrik tedarikçisiyle anlaşıp, daha ucuza elektrik kullanabilirler.

Flash TV, satılan indirim kartı kapsamında elektrik indirimi sağlaması için Ata Enerji ile anlaştığını söyledi. Ata Enerji'nin konuyla ilgilenen bir yöneticisine, "Size başvuran tüketicilerin elektriğini zaten ücretsiz olarak kendi firmanıza transfer etmiyor musunuz? Bunun için 20 TL ödeyerek Flash İndirim Kartı almanın ne gibi bir ayrıcalığı var?" diye sorulduğunda, "O konuyla ilgili bilgim yok. Tabii ki biz ücretsiz olarak bu değişimi gerçekleştiriyoruz. Bildiğim kadarıyla o kart, yalnızca elektrik değil, akaryakıt ve market alışverişlerinde de indirim sağlıyor" dedi.

Fakat Flash İndirim Kartıyla ilgili Flash TV'den görüşülen yetkili, akaryakıt ve market konusunda henüz çalışmaların sürdüğünü, kartın hali hazırda yalnızca elektrik indirimi için satıldığını söyledi.

EPDK'NIN BELİRLEDİĞİ İNDİRİMİ KART İLE SATIYORLAR
Flash TV'nin tüketicilerin yasal hakkı olan bu işlemi para karşılığı sattığı bir kartla sağlamaya çalışmasının altında yatan sebepler araştırılırken iki firmanın yüzde 12 indirim bandında anlaşmış olabileceği, her kullanıcıya eşit oranda indirim sağlamak için böyle bir anlaşma yapmış olabileceği akıllara geliyor. Çünkü elektrik indirim oranları kullanıma, bölgeye ve firmalara göre değişiyor.
Örneğin, bir firma İstanbul Avrupa Bölgesi'nde yaşayan ve 120 TL elektrik faturası olan bir tüketiciye yüzde 11 indirimli elektrik sağlamayı teklif ederken, bir başka firma yüzde 7 indirim sunuyor. Bu yüzden Ata Enerji'ye Flash TV ile yüzde 12 indirim bandında anlaşıp anlaşmadıklarını sorduk.
HaberVs'nin sorularını yanıtlayan yönetici, müşterinin tüketimine göre indirim oranının değiştiğini, ortalama 180 TL elektrik faturası olan kullanıcılara yüzde 10-12 bandında indirim sağlandığını söyledi. Yani Flash TV'nin sunduğu 120 TL barajı, EPDK'nın belirlediği, serbest tüketici olma hakkı. 120 TL elektrik faturası ödeyen bir tüketici, Flash TV'nin anlaştığı şirketten dahi yüzde 12 indirim elde edemiyor.

Bu durumda 20 TL ödeyip Flash İndirim Kartı satın almanın ne gibi bir ayrıcalığı ve gerekliliği var? Anlaşılan o ki, Flash TV, serbest tüketiciliğin kamuoyunda yeterince bilgilendirilmesi yapılmadığından bu durumu fırsat bilerek kendisine haksız yollarla kazanç sağlamaya çalışıyor. Ata Enerji ise Flash TV ile yaptığı anlaşma sayesinde zahmetsizce daha çok aboneye sahip oluyor.

NASIL DAHA UCUZA ELEKTRİK TEMİN EDİLİR?
İndirimli elektrik temin edebilmek için elektrik sağlayıcı firmaları araştırmanız ve hangisinden elektrik alırsanız daha fazla tasarruf edebileceğinizi ölçümlemeniz gerekiyor.

Bu oldukça basit bir işlem. İnternette, elektrik sağlayıcıların bölgelere verdiği elektrik fiyatlamasını karşılaştıran siteler mevcut. Bu sitelerde, yaşadığınız bölgeyi seçip, firmaların sunduğu teklifleri karşılaştırabiliyorsunuz.

Sonrasında firma ile irtibata geçiyorsunuz ve hiçbir elektrik kesintisine uğramadan yeni elektrik sağlayıcınız olan firmadan daha ucuza elektrik almaya devam ediyorsunuz.

Bu işlem hiçbir ekstra ücret gerektirmiyor, aldığınız elektriğin kalitesinde de herhangi bir değişim olmuyor.