Televizyon
13 Şub 2013 22:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

FLAŞBEKİ BOL BİR AJİTASYON SAĞANAĞI; MERHAMET'İNİZ BOL OLSUN!

Kanal D'nin yeni dizisi Merhamet'in ilk bölümü bu gece yayınlandı. Dizi izlenir mi, seyirci yeni bir entrika ve duygu sağanağına hazır mı? Murat Tolga Şen yazıyor

Hande Altaylı’nın yazdığı Kahperengi’yi okumamıştım ama Merhamet’in ilk bölümünü izlerken şunu sormalı; bu hikayenin Kemalettin Tuğcu’nun yazdıklarından ne farkı var?

Kemalettin Tuğcu tıpkı yazdığı hikayelerdeki gibi acıklı bir çocukluk geçirmiş, kendi kendini yetiştirmiş bir yazar… Ayaklarındaki bir özür nedeniyle düzgün bir eğitim almışlığı yok. Okurken en çok kendi çocukluğuna acıdığını hissetmemek imkansız.

Gel gör ki Hande Altaylı, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi okumuş bir şehir insanı… O zaman bu çileli edebiyatın sebebi ne?

Aslında sebep aramamak lazım, mühim olan reçete… Bu ajitasyon sağanağı TV izleyicisini derinden etkiliyor. Dizinin ortalarında annemi aradım. “Anne ne yapıyorsun” diye sordum. “Yeni bir dizi başladı, Melanet’miş adı onu izliyorum, çok güzel, çok acıklı, elleri kırılsın o adamın” dedi. “Tamam annecim, bölmeyeyim” deyip kapadım.

Tek denekli deneyimden de anladığım üzere ki, daha fazlasına gerek yok çünkü annem “dolma sararken TV izleyen teyzeler klanı”nın saygın bir üyesidir, bu dizi tutacak!

Merhamet, son dönem dizilerimizin olmazsa olmazı olan flaşbek yani geçmişe ışınlanma sahnelerinden epey bir medet umuyor. İlk bölümdür deyip üstünde durmuyorum ama dizi bugünden çok geçmişte geçiyor ve tekniğin uygulanışı itibariyle flaş değil slowbek oluyor.

Dizinin en büyük avantajı, kardeşleri oynayan çocuk oyuncuların başarısı… Yeşilçam’da ’oynayabilen’ çocuk oyuncu bulmak zordu. İstisnası Kahraman Kral’dır. Merhamet’in çocuk oyuncuları büyüklerden çok daha iyi! Elbette Özgü Namal kötü oyuncu değil ama işte ilk bölümü sürükleyen de o değil, küçüklüğünü canlandıran Ceren Çıplak! E tabi, çocuklar dizi izleye izleye oyunculuğu da öğrendi, şaşırmamalı...

Artık beni diziler cephesinde çok heyecanlandıran bir şey yok, Pazartesi gecesi, izledikten sonra bir yazı yazayım diye Fırıldak Ailesi’nin başına oturdum ama 3-5 bölümlük ömrü olduğu o kadar belli bir şey çıktı ki karşıma, vazgeçtim.

Bu ahval ve şerait altında, Merhamet’in eli yüzü düzgün ama çok alışıldık bir iş olduğunun altını çizeyim. 20 Dakika’dan daha önü açık bir hikayesi var ve aynı kanalın İntikam dizisinden çok çok daha iyi… İzleyicisi bol olacaktır şüphesiz ama Kahperengi’nin adından başka ilginç bir yanı yokmuş onu anlamış oldum. Bildik, tutmuş formüllerin iyi uygulanmış hali işte... Fakirlik, zenginlik, sınıf atlama, aşk, entrika...

Aslına bakarsanız, bu kadar çok yazmam bile hata, annem benden daha iyi bir TV kahini, onun güzel olmuş dediği hiçbir işin battığını görmedim! Merhamet’iniz bol olsun efendim.

MURAT TOLGA ŞEN

murattolga@gmail.com / twitter.com/murattolga