Gündem
29 Ağu 2011 09:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

FLAŞ GELİŞME! GENELKURMAY MUHTIRAYI SİTEDEN KALDIRDI!

TSK e-muhtırayı internet sitesinden kaldırdı. İşte detaylar...

Genelkurmay Başkanlığı E-muhtıra olarak bilinen 27 Nisan bildirisini sitesinden kaldırdı. Bugün TSK'nın internet sitesini açanlar,  "Genelkurmay internet sitesi güncellenerek kamuoyunun kullanımına sunulmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." şeklinde bir duyuruyla sitenin yenilendiğini açıkladı.

Güncelleme sonrasında basın duyurusu ve açıklamaları, internet sitesinde  sadece son 7 gün içinde yayımlananları kapsar hale getirildi.

Daha önceki basın duyuruları ve açıklamalar, internet sitesinden  kaldırıldı. Böylece tartışmalara konu olan 27 Nisan'daki açıklama da siteden  kaldırıldı.

İLK KULLANAN HABERTÜRK OLDU

Sitedeki değişiklik en önce Habertürk'ün dikkatini çekti. Habertürk'ü gelişmeyi son dakika olarak duyuran NTV ve CNN Türk takip etti. Haberi son dakika olarak duyuran bir diğer site de TRT Haber oldu.

27 NİSAN MUHTIRASI NEDİR?

Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23:20'de yaptığı, lâiklikle ilgili açıklama. Türk kamuoyunda hakim olan görüş, basın açıklamasının "muhtıra" olduğu yönündedir. Bildiri internet aracılığıyla verildiği için "e-muhtıra" olarak da adlandırılmıştır.

Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek ertesi gün bir basın açıklaması yaparak Hükümetin de laiklikten yana olduğunu bildirmişti.

Mecliste temsil edilen CHP, ANAP, DYP, HYP, SHP ile TBMM'de sandalyesi olmayan DSP, MHP, İP liderleri erken seçim kararı alınarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeni Meclis tarafından yapılması gerektiğini basın açıklamaları ile belirtmişlerdir. Ancak Hükümet böyle bir yolu tercih etmediklerini ve seçim sürecinin devam edeceğini açıklamışlardır. Abdullah Gül ise adaylıktan çekilmeyeceğini açıklamıştır.

TBMM'de 27 Nisan 2007 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. turunda toplantı yeter sayısı olan 367 sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz başvurusu 1 Mayıs 2007 tarihinde haklı bulunarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. turu iptal edilmiştir. Bu gelişmeler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran ya da 1 Temmuz tarihinde erken seçime gidileceği açıklaması yaptı.