Gündem
21 Eyl 2012 18:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:10

FLAŞ! FLAŞ! FLAŞ! BALYOZ DAVASI'NDA TARİHİ KARAR! KİMLER, NE CEZA ALDI?

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası'nda karar açıklandı.

Balyoz davasında 1 numaralı sanık emekli orgeneral Çetin Doğan ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı verdi. Mahkeme daha sonra bu kararını 20 yıl hapse çevirdi..

İşte mahkemenin sanıklar hakkındaki kararlar:

Balyoz davasında ilk karar, ifade veremediği için emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün dosyasının ayrılması oldu.

ÜÇ İSME 20 YIL

Mahkeme eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Ergin Saygun'u 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Üç isme verilen cezanın gerekçesi ise şöyle: Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs.

18 YIL HAPİS CEZASI ALANLAR

MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Org. Ergin Saygun, Org. Bilgin Balanlı, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albay Cemal Temizöz, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Korgeneral Yurdaer Olcan ise 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ÇİÇEK'E 16 YIL

Mahkeme Albay Dursun Çiçek'i 16 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı.

Sanıklardan 330'u ceza aldı. 34 sanık için beraat kararı verilirken 250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşmada bulunmayan ancak ceza alan tutuksuz bazı sanıklar hakkında yakalama kararı çıktı.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Mahkemenin kararına hükümet tarafından ilk tepki ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, cezaların kesinleşmiş olmadığını ve Yargıtay safhasının beklenmesi gerektiğini söyledi.