Ekonomi
16 Ara 2022 13:52 Son Güncelleme: 16 Ara 2022 14:58

Fitch’ten Türk bankalarına risk uyarısı!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde politika belirsizliklerinin sürdüğüne ve para politikasını gevşetmenin bankalara yönelik riskleri artırdığına dikkat çeken Fitch, hükümetin bankacılık sistemine müdahale yapma ihtimalinin arttığını açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına risk uyarısı geldi.

Artan küresel faizler, son derece yüksek enflasyon ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki politika belirsizliklerinin sürdüğüne işaret eden Fitch, para politikasını gevşetmenin Türkiye’nin makroekonomik ve finansal istikrarına yönelik riskleri artırdığını açıkladı.

‘HÜKÜMETİN MÜDAHALE YAPMA İHTİMALİ ARTTI’

Bu durumun Türk bankalarına yönelik sektörel görünümü kötüleştirdiğini vurgulayan Fitch, hükümetin bankacılık sistemine müdahale yapma ihtimalini artırdığı belirtti.

Fitch, bankaların kredi portföylerinin, hükümetin politika gündemini destekleyecek makro ihtiyati düzenlemelere karşı duyarlı olduğunu ekledi.

Fitch 2021’in sonundan beri Türkiye’nin kredi notunu iki kere düşürdüğü gibi, iki seferinde de olumsuz görünüm açıklamıştı.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin sebebi olarak Türkiye’nin dış maliyesinin zayıf olmasını, gitgide daha da sıra dışı ve müdahaleci hale gelen politikaların yarattığı büyüyen ekonomik çarpıklıkları ve politik ve jeopolitik riskleri göstermişti.