Gündem
22 Kas 2012 17:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

''FIRAT AYDINUS'U TECRÜBESİZ DÖRDÜNCÜ HAKEMİ YAKTI'' (MEDYARADAR- ÖZEL)

Eski hakem Lale Orta Eskişehir- Fenerbahçe maçında Fırat Aydınus'u 4. hakemin yaktığını ileri sürdü.

Eski FIFA hakemi Lale Orta, Skyturk360’da katıldığı Spor Sayfası programında ilginç açıklamalarda bulundu. Lale Orta, lan kelimesinin MHK ve Türk Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu söylerken Eskişehirspor- Fenerbahçe maçında Fırat Aydınus’u 4. hakemin yaktığını ileri sürdü.
 
Orta, büyük tartışmalara yol açan Eskişehirspor- Fenerbahçe maçının hakem yönetimiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Fırat Aydınus bir kere oyunu kesmekte haklıydı. Çünkü uygun olmayan bir cümle duydu. Statta o cümleyi duyması, konsantrasyonunun üst düzeyde olduğunun da göstergesiydi. İkincisi, bu cümleyi Caner’in söylediğini düşündü çünkü faulü yapan Veysel’di, o yüzden de Caner’in söylemiş olduğunu düşünerek Caner’e kırmızı kartını gösterdi.
 
“ Burada 4.hakemin yardımcı olması gerekirdi. 4.hakem kararı Fırat Aydınus’un verdiğini söyledi ancak hakem kararını değiştirebilir, uyarması gerekirdi. Ama 4.hakemin deneyimsiz biri olması bu pozisyonun ortaya çıkmasına neden olan en önemli faktördü. 4.hakem ayrıca ne kulübelere hakim olabildi, ne sahaya girenlere engen olabildi. Aydınus özetle ekibinin kurbanı oldu.
 
“Lan kelimesi hakarettir. Mesela maymun sesi; bu sesi çıkardığınızda ırkçılık çağrışımı yaparsınız, suçtur. Lan kelimesi de böyledir, hakarettir. Türk Ceza Kanunu’na göre de hakarettir. 18.06.2012 Vatan Gazetesi’nde çıkan bir habere göre, Rize’de cep telefonu tamiri yüzünden tartıştığı müşterisine “Vermiyorum lan” diyen işyeri sahibi Rize Sulh Mahkemesi tarafından “alenen hakaret” suçundan 1750 TL para cezasına çarptırıldı. 12.03.2011 tarihli Vatan Gazetesi’ne göre Yargıtay, bir polis memuruna “lan” diye hitap eden sanığa verilen hapis cezasını onadı. Bu iki örnek durumu açıkça ortaya koyuyor. Kaldı ki hakemler de kamu görevlisi sayılıyor.
 
6 HAKEM GOL SAYISINI ARTIRACAK KAFA GOLÜ SAYILARI ARTACAK
“Futbol Oyun Kuralları kitabına göre de saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya baş ve el kol hareketleri yaparsa kırmızı kart gösterilir. Yani Aydınus bir şey duydu, uygulaması gerekeni yaptı ancak pozisyona daha yakın olan 4.hakemin yardımcı olmaması nedeniyle hatalı karar verdi.

“UEFA, 2008’den beri 6 hakem uygulamasını deniyor. 1000 maçın üzerinde uygulattı. Genelde çok başarılı ve olumlu sonuçlar alındı. Bir çok hakemin görmediği gol pozisyonuna gol verildi, kırmızı kartlar verildi. Ceza sahası içindeki itmeler- çekmeler- tutmalar azaldığı için özellikle kafayla atılan gol sayısında artık görüldü. Bu, Euro 2012’de de tespit edildi. Bu şu anlama geliyor, Türkiye gelecek sezon 6 hakem uygulamasına geçeceği için maçlarda hatalar azalacak, gol ortalaması artacak, özellikle itme- tutma azaldığı için kafa golleri sayısında ciddi bir artış yaşanacak gibi görünüyor. Burada en önemli şey, görev yapacak hakemlerin tecrübeli olması, tıpkı Fırat Aydınus’un yaşadığı olay gibi tecrübesiz hakemlerle uygulamada sıkıntı doğabilir.”

MEDYARADAR- ÖZEL