Gündem
28 Nis 2016 08:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:29

Finlandiyalı yazar 'ajan diye' sınırdışı ediliyor!

Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’ gerekçesiyle sınırdışı edilecek.

Diken'de yer alan habere göre, Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık sorgusu tamamlanan yazarın, sınırdışı edilmesine karar verildi.

Avukat Mahmut Kaçan, karara tepki göstererek, “Ajan olmakla suçlanan birinin bu tür ciddi suçtan dolayı tutuklanması beklenir. Ancak sınırdışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor” dedi.

Finlandiyalı yazar Taina Niemela, dün akşam saatlerinde Van’da gözaltına alındı. ‘Ajanlık faaliyetinde bulunmak’ ve ‘PKK/KCK adına eylem ve faaliyette bulunmak’ suçlamalarıyla Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alınan Finlandiyalı yazara emniyet sorgusu sırasında neden Van’da yaşadığı ve PKK, PYD ve KCK hakkında bildikleri soruldu.

Yaklaşık bir yıldan fazla süredir Van’da ikamet ettiğini söyleyen Niemela burada kitap yazdığını söyledi. Bu cevap üzerine, “Kitap yazmak amaçlı geldiğinizi beyan ettiniz. Oysa ki yazarlık başkaca ülkelerde de yapılabileceği değerlendirilerek yazarlık yapmak için özellikle ülkemizi ve Van ilimizi seçmenizin sebebi nedir” sorusu yöneltildi.



Seyahatname türünde bir kitap yazmakta olduğunu ifade eden Finlandiyalı yazar Niemela, emniyetteki ifadesi bittikten sonra savcılığa sevk edildi. Savcılık, ajanlıkla suçlanan Niemela’nın sınırdışı edilmesine karar verdi. Finlandiyalı yazar bu kararın ardından Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Aktif gazetecilik yapmayan Niemela, aynı zamanda Finlandiya Gazeteciler Sendikası üyesi.