Gündem
10 Eyl 2015 17:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Financial Times: Türkiye'de kargaşa yoğunlaşıyor!

Financial Times, Güneydoğu'daki şiddetin tırmandığını yazdı.

Türkiye’de şiddet tırmanırken kaygılar artığı yorumları yapılıyor. Irak ve Suriye’de “kaos” sürerken Türkiye’de “kargaşanın yoğunlaştığını” yazan Financial Times gazetesi, Türkiye’de “şimdiki ruh halinin, Haziran genel seçimi sonrasına göre tam bir tezat oluşturduğunu” iddia etti.

İŞBİRLİĞİ ZORLAŞACAK

Bu arada, haberde Türk devleti ile PKK ile arasındaki çatışmaların daha da tırmanması durumunda bunun “bölgesel sonuçları”nın olacağı ve ABD - PYD ile işbirliğinin zorlaşacağı uyarılarına da yer verildi.

Financial Times, Türkiye’de güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmalar sürerken HDP Genel Merkezi ve diğer bürolarıyla Hürriyet gazetesine yönelik saldırılara vurgu yaptı ve “Komşu Suriye ve Irak’ta kaos sürerken yoğunlaşan kargaşa, birçok Türk’ün ülkenin savaş mağlubu 1990’lı yıllara dönmekte olup olmadığını sormalarına yol açıyor” diye yazdı.

Gazete şu yorumu yaptı:

'GÜNEYDOĞU’DAKİ SAVAŞ YILLARCA GÖRÜLMEYEN BİR YOĞUNLUĞA ULAŞTI'

“Şimdiki ruh hali, birçok Türk’ün hiçbir partinin çoğunluğu sağlamamasının ülkeyi bir koalisyon hükümetine iteceği ve sosyal kutuplaşmayı azaltacağı umudunu dile getirdiği Haziran genel seçimi sonrasına göre, tam bir tezat oluşturuyor. Bunun yerine koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı, yeni bir seçim 1 Kasım için öngörülüyor ve Güneydoğu’daki savaş yıllarca görülmeyen bir yoğunluğa ulaştı.”

PKK'NIN SURİYE KOLU VE IŞİD MÜCADELESİ

FT, haberinde ABD merkezli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nden Aaron Stein’in görüşlerine de yer verdi. Stein, halen “dağ ve kentler” olmak üzere “iki cephede" meydana geldiğini dediği Kürt ihtilafının, “ordunun Cizre’de yapmaya çalıştığı gibi Doğu ve Günedoğu’daki kent merkezlerine kuvvet konuşlandırması durumunda tırmanabileceğini” savundu.

“Gerilim o noktaya ulaşırsa bölgesel sonuçları olacağını ve ABD’nin YPD ile işbirliğini zorlaştıracağını” öne süren Stein, “PKK’nın Suriye’deki kardeş örgütü” olarak nitelediği YPD’nin IŞİD’le mücadelede “en etkin güçlerden biri” olduğunu da belirtti.