Gündem
05 Haz 2015 13:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:37

Financial Times: "7 Haziran tarihin gidişatını değiştirebilir"

Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye'de "Pazar günü yapılacak olan seçimler ülke tarihinin seyrini belirleyebilir" yorumunu yaptı.

Türkiye'de seçmenin Pazar günü kullanacağı oyla aslında Erdoğan'a "yürütme gücünün neredeyse tüm tekelini" verip vermemek arasında seçim yapacağını yazan gazete, AKP'nin, Erdoğan'ın anayasayı başkanlık sistemi getirecek şekilde değiştirmesine olanak tanıyacak meclis çoğunluğu elde etmesinin "Türkiye için kötü olacağı" yorumunu yapıyor.

AKP'nin bunun için gereken 400 sandalyeyi almasının "mümkün görünmediğini" de söyleyen başyazı, Pazar günkü seçimlerde "anahtar değişkenin," "İkisi de geçen yüzyılda sıkışıp kalmış olan, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün takipçileri ya da aşırı sağcı milliyetçiler" değil, "Kürt yanlısı bir koalisyon olsa da, laik Türklerden, liberallerden ve solculardan destek alan Halkların Demokratik Partisi (HDP)" olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de yetkililerin HDP'nin barajı aşmaması için seçim sonuçlarıyla oynayacağına dair ciddi endişeler olduğunu yazan Financial Times, seçim sonuçlarının ülke "tarihinin gidişatını" değiştirebileceğini bildiriyor.

Erdoğan'ın daha fazla güç elde etmesi "feci olur"

Yazı Erdoğan'ın "daha fazla güç - ve bu gücü kullanırken onu kontrol edebilecek olan sadece birkaç tane kalmış kontrol (mekanizmasını) ezip geçebileceği bir hale gelmesi feci olur" ifadeleriyle son buluyor.

(BBC)