Gündem
08 Ağu 2014 12:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:33

Financal Times'tan Yiğit Bulut eleştirileri!

FT, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni kurulacak hükümetin endişeye yol açacağını iddia etti..

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni kurulacak hükümetin ‘kalitesine' dair şüphelerin olduğunu yazdı.
 
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, FT muhabiri Daniel Dombey, birçok kesime göre Erdoğan'ın Pazar günkü seçimin favorisi olduğunu yazdı.
 
Dombey, Türkiye'nin yüzleştiği en önemli sorunlardan birinin ise daha sonra nasıl bir hükümet tarafından yönetileceği olduğu görüşünde.
 
Financial Times muhabirine göre bu noktada en önemli konulardan biri de, uluslararası saygınlığı olan ve son aylarda hayal kırıklığı yaşadığını ima eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geleceği. Dombey, konuyla ilgili şu ifadeleri kulandı: "Babacan, yabancı yatırımcılar için bir güven kaynağı. Genelde mali disiplin, yapısal reform, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı gibi onların sevdiği politikalar izliyor, mesajlar veriyor. Ancak Babacan'ın üç dönem kuralı nedeniyle önümüzdeki yılki genel seçimlerin ardından hükümetten ayrılması bekleniyor. İş adamları ve yatırımcılar, Pazar günkü seçimlerden sonra nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun, Babacan'ın o döneme kadar görevi sürdürmesini umuyor. Babacan'ın hamisi, bir süreliğine siyaset sahnesinden çekilecek gibi görünen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olsa da..."
 
Ali Babacan'ın, Bank Asya ile ilgili açıklamalarını "gaf" olarak nitelendiren Daniel Dombey, Başbakan Erdoğan'ın üst düzey danışmanlarından Yiğit Bulut'un Babacan'ı yalanladığını, açıklamalarının piyasalarda spekülasyona yol açtığını söylediğini de ekledi.
 
Dombey, yazısına şu ifadelerle son verdi:
 
"Yiğit Bulut, Ali Babacan'ın tam tersi bir isim. "Faiz lobisinin" Türkiye'ye zarar vermeye çalıştığına dair görüşleriyle biliniyor. Erdoğan da ısrarlı bu teoriyi dile getiriyor.
 
Bulut ayrıca, hava yolu şirketi Lufthansa'nın geçen yılki hükümet karşıtı gösterilerin arkasında olduğunu iddia etmiş, Erdoğan'ın düşmanlarının onu telekinezi yöntemiyle öldürmeye çalıştığını iddia etmişti. Yiğit Bulut'un ekonomi konusunda Ali Babacan'dan daha fazla söz sahibi olduğu bir ülke yatırımcıları tereddüde itebilir.
 
Erdoğan'ın Perşembe günü verdiği mesaj ise Babacan'dan çok Bulut kampına yakın görünüyordu. Ana akım bir ekonomi teorisine yönelik saldırısını sürdüren Erdoğan iş adamlarına enflasyonun temel nedeninin mevcut faiz oranları olduğunu söyledi."