Gündem
07 Mayıs 2011 10:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:19

FİLTRELİ İNTERNET HANGİ ÜLKELERDE VAR?

İnternette hangi ülke, neyi yasaklıyor? İşte cevabı.

22 Ağustos’ta hayata geçecek İnternetin Güvenli Kullanımı Yönetmeliği’yle ilgili tartışmalar devam ederken internetteki protesto eylemlerine katılanların sayıları da artıyor.

Facebook’ta başlayan “İnternetime dokunma” hareketiyle 15 Mayıs Pazar günü Türkiye’nin bir çok yerinde yapılacak eylemlere katılacağını bildiren kişi sayısı 500 bine ulaştı. Bir başka kampanya olan “22 Ağustos İnternet Darbesine HAYIR” sayfasının takipçisi de 50 bini geçti.

Dünyada 4 tip filtre var

Dünyada internet filtre uygulamaları politik, sosyal, güvenlik ve internet araçları olmak üzere 4 başlık altında yapılıyor. Genellikle muhalif görüşlerin ifadelerini yaymasının engellediği politik filtreleme Rusya, Ortadoğu, Asya ülkelerinin bir kısmı ile Kuzey Afrika’da uygulanıyor. Çatışmalar ve ulusal güvenlikle ilgili filtreleme de benzer ülkelerde yapılıyor. Araştırma, çeviri, e-posta hizmetleri ve sesli telefon görüşmelerini içeren internet araçları filtrelemeleri de başta İran, Çin, Suudi Arabistan ve Sudan’da kullanılıyor. Türkiye’deki tartışmaya benzer filtreleme ise “sosyal filtreleme” olarak görülüyor. Sosyal filtrelemelerde cinsellik, kumar, illegal ilaç, uyuşturucu, alkol ve saldırgan olarak algınabilecek içerikler dikkate alınıyor. AB ülkelerinde çocuk pornografisi, ırkçılık ve yasadışı paylaşım siteleri dışında bir engelleme yapılmıyor. İşte buna göre dünyada yapılan sosyal filtreleme uygulamaları.

İlker Güngör / Vatan