Gündem
11 Mayıs 2011 09:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

FİFA'YI UTANDIRAN RÜŞVET SKANDALI! 2022 DÜNYA KUPASI KATAR'A KAÇ DOLARA GİTTİ?

FIFA'nın üst düzey altı üyesinin, 2018 ve 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkelerin seçilmesiyle ilgili bir rüşvet skandalına karıştıkları ortaya çıktı.

FIFA’yı utandıran rüşvet skandalı: Katar 2022 Dünya Kupası’nı para karşılığı kazandı

Futbolun uluslararası alanda idare organı olan FIFA’nın üst düzey altı üyesinin, 2018 ve 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkelerin seçilmesiyle ilgili bir rüşvet skandalına karıştıkları ortaya çıktı.Geçmişte de yolsuzluk suçlamalarıyla karşılaşan FIFA’ya yönelik bu son itham, gelecek ay yeniden başkanlığa aday olacak FIFA Başkanı Sepp Blatter’in kariyerini ve itibarını büyük bir tehlikeye atıyor.

Rüşvet skandalı, İngiliz Sunday Times gazetesi ve İngiltere Futbol Federasyonu eski başkanı David Triesman’ın iddiaları üzerine, İngiltere parlamentosunda başlatılan soruşturmayla ortaya çıkarıldı.

1.5 MİLYON DOLAR RÜŞVET

Sunday Times’ın Avam Kamarası’na gönderdiği belgeye göre, FIFA’nın Afrikalı temsilcileri, Kamerunlu Isaa Haaytou ve Fildişi Sahilli Jacques Anouma, 2022 Dünya Kupası’nın ev sahipliğinin Katar’da düzenlenmesi yönünde oy vermesi için 1.5 milyon dolar rüşvet aldı.

İki üyenin Katar adına oy kullanmasıyla, Katar Kasım ayında yapılan oylamada ABD’yi geride bırakarak Dünya Kupası’nın ev sahipliğini yapmaya hak kazandı. Katarlı yetkililer bu iddiaları “asılsız” olarak yorumladı. ABD Futbol Federasyonu Başkanı Sunil Gulati ise kendisine gönderilen e-mail’e cevap vermedi.

İngiltere’nin 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapması için çalışmalar yapmış olan Triesman ise Rusya’nın kazandığı 2018 Dünya Kupası ev sahipliğinde dört FIFA üyesinin yolsuzluğa karıştığını belirtti. Triesman’a göre, Trinidad ve Tobagolu Jack Warner, Paraguaylı Nicolás Leoz, Brezilyalı Ricardo Teixeira ve Taylandlı Worawi, oylamayı Rusya’nın kazanması için “uygunsuz ve ahlak dışı” hareketlerde bulundu.

BİRBİRİNDEN FARKLI İSTEKLER

Triesman, Trinidad ve Tobagolu Warner’ın, oylamada yapacağı yolsuzluk karşılığında Trinidad’da bir eğitim merkezi kurulması için 4 milyon dolarlık anlaşma yaptığını,  ayrıca Haiti’nin Dünya Kupası televizyon haklarını almak için 800 bin dolardan fazla para istediğini öne sürdü.  FIFA’nın Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayip bölgesi başkanı olan Warner, bu suçlamaları reddetti.

Triesmen ayrıca, Leoz’un şövalyelik istediğini, Makudi’nin ise İngiltere ve Tayland arasında bir gösteri düzenlenmesi için para talep ettiğini ve Teixeira’nın “ne teklif edileceği konusunda kendisiyle temasa geçilmesini” istediğini ifade etti. Yolsuzluğa karıştığı iddia edilen kişiler yorum yapmaktan kaçındı.