Gündem
10 Ara 2015 09:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

Fetullah Gülen'e ABD'de 6 suçlamadan dava

Uluslararası hukuk firmaları Amsterdam & Partners LLP ve Fox Rothscild LLP, Fetullah Gülen aleyhine ABD'de 6 suçlamadan dava açtıklarını bildirdi

Uluslararası hukuk firmaları Amsterdam & Partners LLP ile Fox Rothschild LLP'nin yöneticileri, Fetullah Gülen hakkında çeşitli insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla Gülen'in yaşadığı Pennsylvania'da dava açtıklarını bildirdi.

Amsterdam & Partners LLP şirketinin yöneticisi Robert Amsterdam ile Fox Rothschild LLP şirketinden avukat Patrick Egan, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde, "Paralel Yapı" ile ilgili yürütülen araştırmalar hakkında ve açılan dava ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Avukat Egan, davanın Pennsylvania'daki bölge mahkemesinde açıldığını, davacı Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk'ün Gülen'in öğretilerine karşı çıkan bir dini grubun üyeleri olduğunu söyledi. Mehmet Doğan adlı kişinin öğretilerini benimseyen bir grubun üyesi üç kişinin ve bu öğretileri benimseyen birçok kişinin Paralel Yapı'nın zulmüne uğradığını kaydeden Egan, şunları söyledi:

"Açtığımız davada Doğan'ın takipçilerine komplo kurulduğunu, haksız yere suçlandıklarını ve hapse gönderildiklerini, Gülen'in ve onun yardımcılarının direktifiyle bu hareketin mensuplarının yerleştirdiği sahte kanıtlarla suçlandıklarını, bu durumun ABD'nin yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlali olduğunu belirtiyoruz."

GÜLEN DIŞINDA BAŞKA İSİMLER DE DAVA EDİLECEK
Egan, bu yasanın ABD'deki herhangi birinin eylemlerinin bir başka ülkedeki kişilerin uluslararası insan haklarını ihlali konusunu kapsadığı bilgisini verdi.

Egan, "Yaptığımız şikayet, uygun olmayan kanıtlarla, komplo ile yerleştirilmiş kanıtlarla davacıların hapsedildiği, bu kişilerin özgürlüklerinin 20 ay boyunca ellerinden alındığı yönündedir. Bu tamamen dini inançları nedeniyle ortaya çıkmış bir hak mahrumiyetidir ve ABD'deki yabancılarla iligili haksız fiil yasasının ihlalidir" dedi.

Davanın Fetullah Gülen dışında Paralel Yapı'nın üyeleri aleyhine de açıldığını ifade eden Egan, Gülen dışında davaya konu olacak kişilerin bazılarının isimlerine henüz ulaşamadıklarını, isimleri bilinen kişiler aleyhinde henüz yeterli bilgi bulunmadığını söyledi.

Egan, Amerikan mahkemesinden adil bir sonuç beklediklerini kaydetti.