Gündem
22 Oca 2020 14:00 Son Güncelleme: 22 Oca 2020 15:37

FETÖ'nün 'VIP dinleme' davalarında ceza yağdı

FETÖ'nün 'VIP dinleme' davasında 131 sanığa 3 yıl 9 ay ile 45 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

FETÖ/PDY adına siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri suçlamasıyla aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile birçok eski emniyet müdürünün bulunduğu 'VİP dinleme' davasında karar çıktı.

Ankara 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında 131 sanığa 'silahlı terör örgütü üyeliği', 'resmi belgede sahtecilik', 'haberleşmenin gizliliğini ihla', 'siyasal ve askeri casusluk' suçlarından 3 yıl 6 ay ile 45 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.  

Davada eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek 45 yıl hapis cezası alırken, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı ise 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski emniyet müdürü Yurt Atayün, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 7 yıl 6 ay, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe, 27 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Davanın geçmişi
Aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire başkanları Akyürek ve Altıparmak, eski emniyet müdürleri Yılmazer ile Atayün'ün de yer aldığı çoğunluğu polis olan sanıklar, Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi usulsüz dinlemekle suçlanıyor.

Sanıkların, "silahlı terör örgütüne üyelik", "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" gibi suçlardan cezalandırılmaları talep edildi.

Ankara'nın yanı sıra başka illerde açılan kimi davaların da birleştirilmesiyle dosyadaki sanık sayısı 210'a yükseldi.