Gündem
05 Mar 2021 17:28 Son Güncelleme: 05 Mar 2021 17:33

FETÖ davasında Mubariz Mansimov'a önce hapis sonra tahliye

'FETÖ'ye yardım' suçlaması ile 5 yıl hapis cezası alan Mubariz Mansimov Gurbanoğlu ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararı ile tahliye edildi.

FETÖ davası kapsamında "hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılan Azeri iş insanı Mubariz Mansimov Gurbanoğlu, ev hapsi şartıyla tahliye edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Gurbanoğlu ile 9 avukatı katıldı. Tanıkların dinlenildiği duruşmada, savcının celse arasında sunduğu esasa ilişkin mütalaaya karşı sanık Gurbanoğlu'nun savunması alındı. Gurbanoğlu, mütalaaya katılmadığını ifade ederek, FETÖ'ye yardım etmediğini, FETÖ öğrencilerine burs vermediğini hatta FETÖ okullarının kapanmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Sanığın avukatlarının beyanlarının ardından yargılamanın sona ereceği bildirilen Gurbanoğlu'nun son sözleri alındı.

'GEMİLERİM BEKLİYOR' DEDİ
Mubariz Gurbanoğlu, hakkındaki iddiaları reddederek, "Bu adam (Fetullah Gülen) sahtekardır. Ömür boyu bildiğim rotada yürüdüm. Adaletin işlemesini istiyorum. Türkiye sevdalısıyım. Beni bu ülkeden kovsanız dahi gidecek yerim yok. Mezar yerimi dahi burada Etiler'de aldım. Kaçmadım, kaçmam da. Babam hasta, tedavisinde yanında olmama ihtiyacı var. Gemilerim aylardır limanlarda bekliyor. Gemi personelim aylardır maaş alamıyor. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

5 YIL HAPİS VE TAHLİYE
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Gurbanoğlu'nu "FETÖ içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın tutuklulukta geçirdiği süre ve aldığı ceza miktarını dikkate alarak tahliyesine karar veren heyet, sanık hakkında "konutu terk etmeme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Gurbanoğlu'nun yakınları ve Azerbaycanlı kalabalık bir grup, tahliye haberi sevinç gösterisi yaptı. Grup adliye koridorlarında slogan atarken, Gurbanoğlu'nun duruşmalarını takip eden ve önceki celselerde tanık olarak ifadesine başvurulan sanatçı Mahsun Kırmızıgül, ev hapsi kararının fazla olduğunu belirterek, sanığın haksız yere yargılandığını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun, FETÖ kapsamında "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.