Gündem
12 Oca 2012 11:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:13

FETİH 1453 YUNANLILARI ÇILDIRTTI!

İstanbul'un fethini işleyen Fetih 1453 filminin fragmanı Yunanlıları çıldırtmaya yetti.

'Fetih 1453' filminin fragmanı Yunanistan'da yayımlandı. "Türklerin fetih propagandası" başlığıyla haber olan fragman için Yunan internet kullanıcıları tepki gösterip, sordu: İzleyeceğimiz sonraki film ne? İzmir'in felaketi mi yoksa Kıbrıs çıkarması mı?

YUNANLILARI ÖFKELENDİRDİ
Türk sinemasının en pahalı prodüksiyonu olduğu iddia edilen "Fetih 1453" filminin fragmanı, Yunan basın yayın organlarında yer almaya başladı. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesini anlatan filmin tanıtımı bile Yunan internet kullanıcılarını öfkelendirdi. İnternet siteleri ile sosyal medyada şimdiden yüzlerce tepki ve eleştiri mesajı bırakılırken, objektif mesajlar ile özeleştiri içerlikli yorumlar da dikkat çekti. Haberler için "Türklerin Fetih propagandası, 17 milyon dolar" başlığı kullanıldı. Yunanlar, filmi en az "50 milyon kişinin izleyeceği" tahmininde bulundu. Faruk Aksoy'un yönettiği 17 Şubat'ta gösterime girecek filmin ABD ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede izleneceği ifade edilirken, Türk sinema tarihinin en büyük bütçeli filmi olduğuna dikkat çekildi. Filmde Sultan'ın hayatı ile 29 Mayıs 1453'te İstanbul'un düşmesinin anlatıldığı hatırlatılan haberlerde, savaş konusunun dışında surlara çıkan Ulubatlı Hasan'ın aşk hikâyesinin de işlendiği belirtildi.

YUNAN ASKERİNİN BAŞI EĞİK
"Türk işgalciler, filmde kendilerini dünyanın hâkimi olarak lanse ediyorlar" yorumu yapılan haberlerde "Yönetmen Aksoy'un Yunanların (Rumlar) toplu katliamı ve yağmalamalar gibi tarihin önemli yönlerini ise göstermekte başarısız olduğu" iddialarına yer verildi. Haberlerde "filmde Yunan askerlerinin Osmanlı süper gücü karşısında başını eğmiş olarak gösterildiğine" ilişkin bilgiler geldiğine dikkat çekildi. "Fetih 1453"ün çekimi için Türklerin 17 milyon dolar harcadığı ve 3 yılda tamamlandığı belirtilen haberlerde, fragmanın yapımının 1.5 ayda tamamlandığı ve 600 bin dolara mal olduğu aktarıldı. Türkiye'de fragmanı 24 saatte 1 milyon 670 bin kişinin izlendiği bildirildi.

ÖVGÜ VE ÖZELEŞTİRİ DE VAR
Yunanların çoğunu öfkelendiren Fetih filmine övgü mesajları ile özeleştiri yorumları da geldi.
"Çok iyi yapıyorlar. Bizim televizyonlarımızda bugün gösterilen aptalca yapımları izleyeceğimize, kendi duruşumuzu yansıtan yüksek kaliteli işler yapalım."
"Propaganda yapmayı bırak, sadece halkın sırtındaki yükü daha da artıran rüşvet vermeye yetenekliyiz!"
"Çok iyi yapıyorlar! Biz aptalca cinsel komediler dışında yabancı yapımcılarla ortaklaşa çok zengin olan tarihimizi anlatan bir film yapabildik mi? Unut gitsin. Bizleri ülkemizden utanacak hale getirdiler!"
"Yunanlar, Evzon (Osmanlı'ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren etekli askerler) ve her Mart ayında gösterilen parodiyi andıran filmler propaganda değil mi?"
"Biz mağdurlar ayakta uyuyoruz! Uyumamızın önemi yok değil ancak bari söyleyecek bir şeyimiz olsaydı! İşe yaramaz, saçma ve aptallıklara milyarlarca euro harcadık ama Makedonya mücadelesine dair bir film yapamadık! Utancı yaşayan bugünkü Yunanların şerefine! Hadi şimdi perdede nasıl katledildiğimize hayranlık duymaya gidelim!"
"Onlar kendi açılarından çok iyi yapıyorlar! Biz ne yapıyoruz? Bizimkilerden ucuz oldukları için onların yapımlarını alıyoruz! Hepimiz sorumluyuz. Artık yeter, uyanma vaktimiz geldi!"
"Yunanistan'da vizyona girdiğinde hep birlikte izlemeye koşacağız. İçeriğini kritik etmiyorum ama sahneler çok etkileyici!"

ÖFKELİ YORUMLAR
"Fetih 1453"ün fragmanına ilişkin Yunanların çoğu eleştirel, duygusal ve öfke dolu mesajlar bıraktı:
"50 milyon kişinin izleyeceği kesin. Ayrıca Yunanistan'da da çok başarılı olacağını düşünüyorum. İşte bu kadar trajiğiz."
"Çok iyi! Yunanistan'da bundan izleyeceğimiz filmi bulduk. İlk defa Yunanistan'da gösterime girmediği için yadırgadım!" "İzleyeceğimiz bir sonraki film hangisi? İzmir'in felaketi mi? Yoksa Kıbrıs çıkarması mı?"
"Bu ırkçı, Yunan karşıtı filmin Yunanistan'da gösterimi yasaklanmalı! Yahudi kıyımına ilişkin İsrail'de Alman yüksek bütçeli bir film gösterilebilir mi?
"Bir defa daha tehlikeli bu bumerang kendilerine dönecek. Onlar da çok iyi biliyorlar, AB'de istenmiyorlar."
"Bu film, Türklerin Avrupalı olmadıklarını ve hiçbir zaman olamayacaklarını gösteriyor. Onlar, Hıristiyan Avrupa'yı işgal eden Doğulu İslamcılar... Türkiyeli Beyefendiler! Bu film, hiçbir zaman AB'ye giremeyeceğinizi gösteriyor!"