Gündem
22 Ağu 2013 12:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

FETHULLAH GÜLEN 28 BİN DOLARLI ÖDÜLÜ HANGİ KURULUŞA BAĞIŞLADI?

Manhae Barış Ödülü'nü alan Fethullah Gülen, ödülle birlikte verilen 28 bin doları bağışladı..

Güney Kore’de 1997’den bu yana düzenlenen prestijli Manhae Barış Ödülü’nü alan Fethullah Gülen, ödülle birlikte verilen 28 bin doları onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bünyesindeki ‘Barış Projeleri’ girişimine bağışladı.

Barış Projeleri programı, dünyadaki savaş ve şiddetli çatışmaların önlenmesi adına barış ve uzlaşı metotları geliştiren ve uygulayan girişimcileri teşvik amaçlı hazırlandı. Program çerçevesinde diyalog, uzlaşı, birlikte yaşam, çoğulculuk, demokrasi ve kutsala saygı, çevre bilinci, insan hakları, kadın-erkek eşitliği gibi konularda geliştirilen projelere 50 bin dolar ödül verilecek. İlki 2014'ün Mart ayında düzenlenecek ödüllere dünyanın dört bir yanından barış ve çözüm üreten projeler, kişiler ya da sivil toplum kuruluşları katılabilecek. Güney Kore’nin bağımsızlığı için mücadele eden insan hakları aktivisti ve şair Han Yong-un (1879-1944) anısını yüceltmek için düzenlenen Manhae Ödülleri, her yıl barış, topluma hizmet, akademik başarı, sanat ve edebiyat alanlarında veriliyor. Kore’nin bağımsızlık mücadelesi sırasında şiddetten uzak durma çağrısı yapan ve şiirlerinde eşitlik ve özgürlük temalarını işleyen Han Yong-un bu alanda bütün dünyaya ilham olmuştu. Daha önce Güney Afrikalı lider Nelson Mandela, Tibet’in dini lideri Dalay Lama, İranlı aktivist Şirin Ebadî, Kuveytli şair Sheikha Saud gibi isimlere verilen Manhae Barış Ödülü, 2013’te bütün dünyada barış, hoşgörü ve diyalog çalışmalarıyla milyonlara ilham olan Fethullah Gülen’e takdim edildi.

Güney Kore’nin Kongwondo eyaletinde düzenlenen ödül töreninde, ödülü Fethullah Gülen adına almak üzere katılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, konuşmasında Gülen’in bu ödülü şahsı adına değil, dünyanın dört bir yanında barış soluklayan gönüllüler adına kabul ettiğini vurgulamıştı.

Yeşil, “Gülen’in fikirlerinden ilham alan Hizmet Hareketi hiçbir karşılık beklemeden başkaları için yaşama mefkûresiyle insanlığa hizmet için yola çıkmıştır.” derken ödülün ‘insan-ı kâmil gayesi taşıyan ve memleketi için büyük fedakârlıklar yapan Rahip Manhae’nin adını taşımasını’ önemsediğini kaydetmişti. Fethullah Gülen’in bağışta bulunduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın ‘Barış Projeleri’ isimli programı (www.peaceprojects.net) bütün dünyadaki birlikte yaşama, inanca saygı, ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği, çoğulculuk gibi meselelere pozitif katkı sunan çalışmaları maddi ve manevi anlamda teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bu bağlamda, dünyanın her yerinden sivil toplum kuruluşları ve şahıslar (akademisyenler, aktivistler, sanatçılar, eğitimciler, gazeteciler ve öğrenciler) Eylül 2013’e kadar başvuru yapabiliyor.