Polemik & Kulis
14 Tem 2014 15:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:27

Fehmi Koru'dan ünlü genel yayın yönetmenine: Çapsız adam!

Habertürk'e transfer olan Fehmi Koru'dan Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül hakkında şok açıklamalar geldi.

Gazeteci-Yazar Fehmi Koru, Habertürk'e geçmeyi neden tercih ettiğini Habertürk'ten Kübra Par'a anlattı. Koru, Y. Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül ile ilgili soruya ise 'O vatandaşı hayatımdan tamamen sildim. Böyle bir iftirayı yapabilecek çapsızlıkta bir adam!" cevabını verdi.

Wikileaks belgeleri açıklandıktan sonra Y. Şafak gazetesinde deprem oldu. ABD eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın Irak'ı işgal sürecinde Fehmi Koru ile baş başa yemek yiyerek Y. Şafak gazetesindeki bir yazarın kellesini istediği iddiaları ortaya atıldı.

İbrahim Karagül kendi köşesinden "ABD'nin kellesini istediği yazar bendim" diyerek Fehmi Koru'yu ağır bir dille suçlamıştı.

Olaylardan sonra yazıları gazetede yer almayan Koru, yıllarca köşe yazarlığı ve genel yayın danışmanlığı yaptığı Y. Şafak ile yolları ayrıldı. İsmi de gazetenin künyesinden çıkartıldı.

Fehmi Koru Y.Şafak'tan ayrılma sebebini; "12 yıl Y. Şafak'ta yazdım. Ne olup bittiğini kendim de anlamaya çalışıyorum. Birdenbire bir iddia ortaya atıldı, 1 Mart 2003 tezkeresinin hemen sonrasında Türkiye'ye Eric Edelman geldi. Şu günlerde de Wikileaks dolayısıyla Edelman'ın yazdığı raporlar gazetelere yansıdı. Birdenbire oraya sıçradık, gazetede yazan bir arkadaş dedi ki, 'Benim de o dönemde Edelman kellemi istemişti, bunu halen gazetemizde yazan bir gazeteci aracılığıyla yapmıştı. O yazar benim gazeteden atılmam için kulisler çevirmişti.' Ben önce üzerime alınmadım, üzerime alınmam için bir sebep yok. Sonra bir takım programlarda benim ismim gündeme geldi. Dolayısıyla böyle bir ithamın muhatabı haline dönüştüm. Önce üzerime alınmadığım halde sonra ismim anılınca bunu ciddi mesele yaptım. Bu iddianın gerçeklerle hiçbir ilişkisi yok, ne Edelman ne de herhangi bir ABD büyükelçisi, bana gazetemin herhangi bir yazarıyla ilgili 'Bu adam atılsın' diye bir şey söylemiş değil. Veya ben gazeteme 'Bu adamı ABD büyükelçisi istemiyor, atın' demedim. Buna benzer, bunu uzaktan da çağrıştırır herhangi bir olay da olmuş değil, önce bunu söyleyeyim. Bu tamamen yalan. Sonra buna kuyruklu yalanlar da takıldı ve herkesin konuştuğu bir konu haline geldi." ifadeleriyle açıklamıştı.

FEHMİ KORU HABERTÜRK'E KONUŞTU

Habertürk'e geçen Fehmi Koru Y. Şafak'ın Genel Yayın yönetmeni İbrahim Karagül ile ilgili sorusuyu tekrar cevapladı.

İşte Habertürk’ten Kübra Par'ın o soruna Fehmi Koru'nun verdiği cevap;

Yeni Şafak’tan ayrılışınız tatsız olmuştu. Wikileaks’teki iddialar doğru muydu?

Ankara temsilcisi olarak bütün büyükelçilerle ilişkim vardı ama Edelman yıldızımın barışmadığı nadir büyükelçilerden biriydi. 1 Mart tezkeresine karşı çıktığım için ABD beni kara listeye almıştı. Sonra aramızda bilinmesi sakıncalı bir ilişki varmış gibi bir iftiraya maruz kalınca Yeni Şafak’taki yazıları kestim.

İbrahim Karagül’ü işten attırmak istediğiniz doğru muydu?

Hiç yakıştıramadığım bir iftiradır. O vatandaşı hayatımdan tamamen sildim. Böyle bir iftirayı yapabilecek çapsızlıkta bir adam! Şimdi neden olduğunu anlıyorum. Hem gazetenin hem de kanalın yayın yönetmeni oldu.