Medya
27 Tem 2016 11:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:25

Fehmi Koru'dan çarpıcı yazı: Amerikan parmağı yoksa bu yazıların anlamı ne?

Fehmi Koru, bugün sitesi fehmikoru.com'da 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi ile Amerika'nın ilişkisini yorumladı.

"Amerikan parmağı yoksa bu yazıların anlamı ne?" başlıklı bir yazı kaleme alan Fehmi Koru, yazısında Washington Times gazetesinde yayımlanan bir haberi, Wall Street Journal'de yayımlanan bir analizi, Amerika'da yayım yapan FOX TV'nin programlarını anlattı.

Koru, yazısında aylar öncesinde ABD medyasında yer alan program, analiz ve haberlerde "Türkiye'de darbe olacak" yorumunu yapan isimlerin darbe sırasında nerede ne yaptığını da sordu:
Acaba başta Rupert Murdoch olmak üzere Ralph Peters, Guy Taylor, Dion Nissenbaum, Peter Korzun ve Michael Rubin bizdeki darbe girişimi sırasında ne yapıyorlardı?

İşte Fehmi Koru'nun yazısından dikkat çeken bölümler:

Amerikan parmağı yoksa bu yazıların anlamı ne?

Dostlarla buluşmak üzere erkenden gittiğim restoranda, bir tanıdık “Amerikalılar kızıyor, ama kızmaya hakları yok” sözleriyle yanıma yaklaştı. Kısa bir girişten sonra da, “Aylar öncesinden Türkiye’de darbe beklediklerini, hatta istediklerini yazmışlar işte” dedi.

Akıllı telefonundan gönderdiği kupüre bakmadan “Wall Street Journal’dan mı?” diye sordum. Hayır, Washington Times gazetesindenmiş gönderdiği kupür…

Birkaç masa ötemizde iki Amerikalı, Türk dostlarıyla sohbeti koyulaştırmıştı.

HARİTACI PETERS

Amerikalı dostlarımız, teknolojik ilerlemede ülkeleri önde gittiği halde, bugünün dünyasının darbelerin moda olduğu eski günlerden farklı olduğunu anlamakta zorlanıyorlar. İnternet ve akıllı telefonlar sayesinde, herkes, dünyanın başka yerlerinde neler olup bittiğinden haberdar şimdi.
O sayede de ABD’de bazı çevrelerin Türkiye’de askeri bir darbe beklentisi içerisinde olduğunu ve bunu gazete köşelerinde, televizyon ekranlarında ilân ettiklerini biliyoruz.

Ralph Peters adlı eski asker, 16 Temmuz günü, darbe girişimi başarısız olduğu anlaşılıp, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı adına yumuşak da olsa kınayıcı açıklamalar yapılmaya başladığında, çıktığı Fox-TV ekranlarından, “Obama ile Kerry gâfil; Türkiye’deki darbe girişimi başarılı olmalıydı” yorumunu yaptı, sonra da “Türkiye’nin son umudu da öldü” makalesini yazdı.

Aynı kişi, 2005’ten bu yana, çizdiği ve Anadolu’nun büyük bir bölümünü Türkiye’den ayrılmış gösteren yeni Ortadoğu haritasıyla tanınıyor.

Fox televizyonu da –Türkiye’deki Fox-TV gibi– Rupert Murdoch’a ait.

Tanışımın akıllı telefonundan WhatsApp üzerinden kupürünü gönderdiği Washington Times’ta çıkan yazı Guy Taylor imzalı. Tarihi 7 Nisan 2016. Yani 15 Temmuz’dan yaklaşık üç ay önce.
Mr. Taylor, uyarılmasına rağmen, Türkiye’de darbenin eli kulağında olduğunu düşünerek yazmış makalesini.

Kendisini uyaran da, geçen dönem Meclis’te CHP sıralarında oturan, şimdilerde Washington’da bir düşünce üreten kuruluşta görevli Aykan Erdemir.

Herhalde “Ülkenizde darbe olursa başarıya ulaşır mı?” gibi bir soruya şu cevabı vermiş Erdemir: “Askeri yönetimle AK Parti arasında bir tercih yapmaları istenirse, insanlar, seçilmiş hükümetin, yani AKP’nin yanında yer alır…”

Öyle de olmadı mı?

Yine de “Rusya medyası Türkiye’de darbe dedikodusuyla dolup taşıyor” demekten knedini alamıyor Guy Taylor.

(...)

AFAKANLAR BASTI

Birbiri ardına bu zırvaları alıntılarken benim içimi afakanlar bastı.

Ne günlere geldik.

Dün Washington’da ABD savunma bakanı Ashton Carter ile birlikte basının karşısına çıkan Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, “Türkiye’deki darbe girişimi bir emekli Amerikalı generalin işi” haberini yalanladı. Dunford, ithamın odağındaki Gen. John Campbell’in dostu olduğunu söyledikten sonra, “O öyle bir şey yapmaz” dedi.

Gen. Campbell de, “Darbe girişimi sırasında ben New York’ta televizyoncu Geraldo Rivera ile bira içiyordum” açıklamasını yaptı.

Şimdi aldı mı beni bir merak:

Acaba başta Rupert Murdoch olmak üzere Ralph Peters, Guy Taylor, Dion Nissenbaum, Peter Korzun ve Michael Rubin bizdeki darbe girişimi sırasında ne yapıyorlardı?

FEHMİ KORU'NUN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN