Ekonomi
26 Oca 2022 22:05 Son Güncelleme: 27 Oca 2022 01:23

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Kararın ardından ABD borsaları ilk etapta yüzde 2'nin üzerinde yükseliş kaydetti.

ABD Merkez Bankası (FED) piyasaların merakla beklediğifaiz kararını açıkladı. Yılın ilk toplantısında alınan karara göre FED, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

 2022'DE ÜÇ KEZ FAİZ ARTIRIMINA GİDİLECEK

Fed, 2021 Aralık ayında yapılan toplantıda 2022'de 3 kez faiz artırımına gideceğini açıklamıştı. Bu yılın ikinci Fed toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde, üçüncü toplantı ise 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

 KARAR SONRASI BORSA YÜZDE 2'NİN ÜZERİNDE YÜKSELDİ

Karar sonrası ABD 10 yıllıklarının faizi 1.80 üzerini görürken, ABD borsaları ilk etapta yüzde 2'nin üzerinde yükseliş kaydetti. Altın fiyatı ise yüzde 1 düştü.

 KARAR METNİ

FED, karar metninde ekonomik görünüme ilişkin olarak yeni virüs varyantları dolayısıyla da risklerin devam ettiğini vurguladı.

Öte yandan karar metninde FED, yakın bir zamanda faizleri artırmanın uygun olacağını belirtti. Tahvil alımlarının mart ayında sonlandırılacağını belirten FED,bilanço azaltımının prensipleri üzerinde anlaştığını açıklarken bilanço daraltmaya ise faiz artışları başladıktan başlanabileceğini ifade etti.

 Metinde arz ve talep arasındaki dengesizliğin enflasyona katkı sunduğu da vurgulandı. ABD'de enflasyon son 40 yılın zirvesine tırmanarak yüzde 7'ye çıkmıştı.