Ekonomi
01 Kas 2023 11:35 Son Güncelleme: 01 Kas 2023 11:42

Fed hamlesini yapmak üzere! Piyasalar ne bekliyor? İşte 8 maddede belli olanlar…

Fed bir sonraki hamlesini yapmak üzere. Jerome Powell ve diğer merkez bankacıları başka bir faiz artırımının masada olabileceğinin sinyallerini verdiler. 11 faiz artırımının ardından Federal Reserve yetkilileri sonraki adımlar konusunda bölünmüş görünüyor. İşte Jerome Powell ve diğer merkez bankacılarından gelecek döneme işaret eden 8 alıntı…

Jerome Powell liderliğindeki Fed yetkilileri, 40 yılın en yüksek enflasyonunu durdurmak amacıyla Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı yaptı. Yeni oranla kolay para dönemi sona ererken borsaya baskı oldu ve gelecek endişelerini artırdı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayındaki toplantısından bu yana birçok merkez bankacısı faiz oranlarının hala daha yüksek olabileceğine dair sinyaller verdi.

CME'nin piyasalara göre faiz hamlesini tahmin eden FedWatch aracına göre, federal fon faizini 525-550 baz puan aralığında tutacak olan FedWatch aracına göre şu anda piyasalar, FOMC'nin 1 Kasım toplantısında herhangi bir ayarlama yapılmama ihtimalini yüzde 97 olarak görüyor.

Aralık ayında yatırımcılar 25 baz puanlık bir artış ihtimalini yüzde 29 olarak görüyor.

Business Insider’ın derlediğine göre işte politika yapıcılardan bundan sonra ne olabileceğine dair ipucu veren sekiz alıntı…

PARA POLİTİKASI GÖRÜNÜMÜ

1. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 16 Ekim : "Verilerde gördüğüm ve temaslardan duyduğum kadarıyla keskin bir dönüş yok... Faiz oranlarını oldukları yerde tutabileceğimiz bir noktada olduğumuza inanıyorum."

2. Fed Başkanı Jerome Powell, 19 Ekim: " Sürekli olarak trendin üzerinde bir büyüme olduğuna veya işgücü piyasasındaki sıkılığın artık azalmadığına dair ek kanıtlar, enflasyondaki ilerlemeyi daha da riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir "

3. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, 20 Ekim: "Gerçekten insanları enflasyonun ne olduğuna odaklamaya çalışıyorum, hâlâ yüzde 3,7'de. Hedefimiz 2. Duruşumuzu herhangi bir şekilde gevşetmeyi düşünmeden önce yüzde 2'ye (enflasyon hedefine) çok daha fazla yaklaşmamız gerekiyor. "

MEVCUT FİNANSAL KOŞULLAR

4. Fed Başkanı Jerome Powell,19 Ekim: "Finansal koşullar son aylarda önemli ölçüde sıkılaştı ve uzun vadeli tahvil getirileri bu sıkılaşmada önemli bir itici güç oldu. Finansal koşullardaki kalıcı değişikliklerin para politikasının gidişatı üzerinde etkileri olabileceğinden bu gelişmelere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz."

5. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari,10 Ekim: "Daha yüksek uzun vadeli getirilerin, enflasyonu geri çekme açısından işimize yaraması kesinlikle mümkün. Ancak eğer bu yüksek uzun vadeli getiriler, onların bizim ne yapacağımıza dair beklentileri değiştiği için daha yüksekse o zaman bu getirileri korumak için aslında onların beklentilerini takip etmemiz gerekebilir."

6. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan,9 Ekim: "Uzun vadeli faiz oranları, yüksek vadeli primler nedeniyle yüksek kalmaya devam ederse, Fed fonlarının faiz artırımına daha az ihtiyaç duyulabilir. Ancak uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın arkasında ekonomideki güç olduğu sürece, FOMC'nin daha fazlasını yapması gerekebilir."

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE İŞGÜCÜ PİYASASI

7. Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller,18 Ekim: "Enflasyonun düşmeye devam edeceğini beklemek için bazı temeller olsa da, defalarca yaptığım gibi, yakın geçmişte bir dizi iyi enflasyon raporunun defalarca buharlaştığını gördüğümüzü hatırlatmama izin verin. Bu yüzden izliyor olacağım. sonraki birkaç rapor enflasyonun yüzde 2'ye doğru bir yolda olduğuna dair daha net göstergeler sunuyor."

8. Boston Fed Başkanı Susan Collins,12 Ekim: "Faiz oranlarının kısıtlayıcı bölgelerde olması nedeniyle, istihdam artışının ve ekonomik aktivitenin genel anlamda önümüzdeki aylarda yavaşlayacağını tahmin ediyorum."

ETİKETLER
#fed #faiz