Ekonomi
02 Mar 2022 17:13 Son Güncelleme: 02 Mar 2022 17:27

FED Başkanı Powell'dan dikkat çeken faiz açıklaması! 'Yüksek derecede belirsizlik...'

Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz açıklaması geldi. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Rusya Ukrayna Savaşı tarafındaki sürecini yakından izlediklerini ve mart ayındaki toplantıda faiz oranlarını artırma niyetinde olduklarını açıkladı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki sunumu yayınlandı. Powell Mart ayında faiz artırımının uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne verdiği ifadeye ilişkin hazırladığı açıklamalarda, yüksek enflasyon ve "son derece sıkı" bir işgücü piyasasının daha yüksek faiz oranlarını gerektirdiğine dair temel Fed anlatısını yineledi.

Powell, milletvekillerine yaptığı açılış konuşmasında, Fed'in politika sıkılaştırmasında ne kadar ileri veya ne kadar hızlı gitmesi gerekebileceğine dair hiçbir ipucu vermedi. Fed yetkilileri enflasyon gelişmelerinin tamamen Ukrayna savaşına bağlı olduğunu vurguladı.

FAİZ KARARI İÇİN BEKLENTİLER NEYDİ?

Piyasalar, Fed'in mart ayında 25 baz puan faiz artırımı yapacağını ve bu yıl 4'ten fazla faiz artırımı olmayabileceğini değerlendirirken, Bank of America ve Goldman Sachs'ın hızlı faiz artırımı beklentileri değişmedi.

BofA ve Goldman Sachs, Fed'in bu yılın sonuna kadar faizi yüzde 0,25'ten yüzde 2 civarına yükselmesini bekliyorlar.

Goldman Sachs stratejisti Praveen Korapathy yaptığı açıklamada, "Para politikasının normalleşmesi için sebepler henüz değişmedi" dedi.

JPMorgan ise Fed faiz oranının 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 seviyesine ulaşmasını bekliyor.