Gündem
12 Mayıs 2023 09:50 Son Güncelleme: 12 Mayıs 2023 11:17

Fazıl Say ile Selçuk Bayraktar arasında 'Ay' polemiği! "Atıp tutmak yerine öğrenmeye çalışın"

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, twitter hesabından bir gönderi paylaştı. Gönderisinde Selçuk Bayraktar'ın konuşmasında kullandığı ifadeleri eleştiren Fazıl Say, ""Ay'a sert iniş yapacağız" diyor. Yani "gerisini ay düşünsün", bu kadarı kesmez, dahası lazım. "Mars'a tekme tokat iniş filan" demeli" dedi. Say'ın gönderisini alıntılayarak yanıtlayan Selçuk Bayraktar ise, projeyi Doç. Karabeyoğlu'nun anlattığını söyleyerek,. "Size tavsiyem, bilim insanlarına saygı duymanız" ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, twitter hesabından bir gönderi paylaştı. Gönderisinde Selçuk Bayraktar'ın konuşmasında kullandığı ifadeleri eleştiren Fazıl Say. ""Ay'a sert iniş yapacağız" diyor. Yani "gerisini ay düşünsün", bu kadarı kesmez, dahası lazım. "Mars'a tekme tokat iniş filan" demeli" dedi. Say'ın gönderisini alıntılayarak yanıtlayan Selçuk Bayraktar ise, projeyi Doç. Karabeyoğlu'nun anlattığını söyleyerek, "Size tavsiyem, bilim insanlarına saygı duymanız" ifadelerini kullandı.

"MARS'A TEKME TOKAT İNİŞ..."

Twitter'da yaşanan polemik Fazıl Say'ın, Bayraktar'ın konuşmasını eleştirmesiyle başladı. "Aya sert iniş" ifadelerini sert bir şekilde eleştiren Say, "Bu ahaliyi sadece bu kadarı kesmez, dahası lazım. "Mars'a tekme tokat iniş filan" demeli" diyerek Bayraktar'ı eleştirdi. Fazıl Say şu ifadeleri kullandı: "Bayraktar'ın konuşmasını ben dün dinledim. Hayli iddialı uzay konusunda. "Ay'a sert iniş yapacağız" diyor. Sonra tekrar etti; "Sert iniş!" dedi. Yani "gerisini ay düşünsün". Ama ben diyeyim bu ahaliyi sadece bu kadarı kesmez, dahası lazım. "Mars'a tekme tokat iniş filan" demeli."

Fazıl Say'ın söz konusu tweetini alıntılayarak yanıtlayan Selçuk Bayraktar ise sert tepki gösterdi. Say'ın eleştirdiği "Aya sert iniş" projesinin Türkiye'nin en iyi roketbilimcilerinden Doç. Arif Karabeyoğlu'nun anlattığını vurgulayan Bayraktar, "Size tavsiyem, bilim insanlarına saygı duymanız. İdrak edemediğiniz bilimsel konularda dayanaksız atıp tutmak yerine öğrenmeye çalışmanız. Zira, bilim de sanat gibidir, partizan tutumunuzu kaldırmaz" dedi. Bayraktar'ın Fazıl Say'a cevabı şöyle oldu:

 

"BİLİM DE SANAT GİBİDİR"

"Sayın Say, “Aya sert iniş” projesini ben değil, Türkiye’nin en iyi roketbilimcilerinden Doç. Arif Karabeyoğlu anlattı. Hayatını teknolojiye adamış bir mühendis olarak ben de elbette bu hedefe sonuna kadar destek olurum. Size tavsiyem, bilim insanlarına saygı duymanız. İdrak edemediğiniz bilimsel konularda dayanaksız atıp tutmak yerine öğrenmeye çalışmanız. Zira, bilim de sanat gibidir, partizan tutumunuzu kaldırmaz."

Bayraktar'ın yanıtına "Ama aslında tek cevap var" diyerek yeni bir paylaşımla yanıt veren Fazıl Say, "Bana her tür cevabı verebilirsiniz. Ama aslında tek cevap var; Ay’a gitmek. Sonra sorun; ne zaman gidiliyor? Pazartesi günü mü? Bir de şunu sorun kendinize, yarım asır önce ABD aya ayak bastı. E? Biz niye gidiyoruz ki aya? Ne için bunlar? Neyi keşfediyoruz?" ifadelerini kullandı.

14 Mayıs seçimlerine de dikkat çeken Fazıl Say, "Yani, aslında bu seçim, sanat ve sanatçıların varoluşunu da belirleyecek.. çok kritik o yüzden.." dedi.