Gündem
06 Mayıs 2013 16:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

FATİH PORTAKAL GELECEĞİN GAZETECİLERİNE ANLATTI; MEYDAN OKUMAYIN AMA...

Fox Tv sabah haber program yapımcısı ve sunucusu Fatih Portakal İstanbul Aydın Üniversitesi'nde öğrencilerle sohbet etti

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün düzenlediği  “Eleştiren Medya ve Eleştirilen Medya” konulu konferansa konuşmacı olarak Fox Tv Sabah Haber Program Yapımcısı ve Sunucusu Fatih Portakal konuk oldu.

İletişim Fakültesi öğrencilerine habercilikte nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiği konusunda bilgiler veren Fatih Portakal, “Meydan okuma ama kendi düşünceni söyle” sözleriyle medyada insanların özgür olması gerektiğine vurgu yaptı.

Fox Tv’de hafta içi her sabah yayınlanan Çalar Saat programının yapımcısı, aynı zamanda sunucusu olan Fatih Portakal, “Benim programım için ’Tavırlı Program’ diyorlar. Ben programımda sıradışılığı arıyorum. Sıradışılık, benim programda özgürce konuşmamdan kaynaklanıyor. Ben bir zıtlık yaratıp tavır oluşturmak için konuşmuyorum” dedi.

Haberlere yaptığı her yorumundan sonra “Ben düşüncemi söylüyorum, sen de söyleyebilirsin” deyip karşı tarafında görüşlerini almaya özen gösteren Fatih Portakal, program esnasında gelen mesajların hepsine değinip tüm görüşleri paylaşmaya hatta kendi görüşüne zıt olan görüşleri daha sık paylaşmaya özen gösterdiğini belirtti.

Türkiye’de konuşarak program yapmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Portakal, “İktidara her gelen kendi demokrasisini, kendi ideolojisini dayatmaya çalışıyor. Böyle bir ortamda konuşmak sakıncalı olabiliyor. Fakat bundan önceki dönemlerde de böyle bir ortam vardı, o zaman da konuşmak tehlikeliydi. Benim yapmaya çalıştığım şey, ’Meydan okuma ama kendi düşünceni söyle” diyerek insanların görüşlerini paylaşmakta özgür olması gerektiğine dikkat çekti.

Bir haber yapıldığında tarafların o habere göre tavır ve eleştiri sergilediğinden bahseden Fatih Portakal, “Medya, günah keçisidir. Bir taraf bir haberi yuhalarken muhalif taraf coşkuyla alkışlayabilir. Sizin belirli bir tutumunuz olmalı ve onu sergilemelisiniz. O yüzden bizim gibi program yapan insanların rüzgara karşı eğilmemesi gerekiyor. İktidar değiştiğinde rüzgarın yönüne doğru tekrar yön değiştirmemelisiniz” dedi.

Medya ve devlet kavramları arasındaki bağa da değinen Portakal, “Ben devlete karşı değilim. Devlet insanına hizmet etmek için vardır. Biz devletin kölesi değiliz. Biz bu devletin yurttaşlarıyız. Herkes vatandaş olarak görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Ben de sadece fikrini söylemeye çalışan bir gazeteciyim. Sizlere de benim önerim, kamuoyunun baskısından kendinizi her zaman soyutlayın. Eğer bir düşüncenizi söyleyemiyorsanız, o kamuoyunun baskısı altına çoktan girmişsiniz demektir” sözleriyle konuşmasını bitirdi.