Gündem
06 Ara 2023 19:48 Son Güncelleme: 06 Ara 2023 22:30

Fatih Maçoğlu belediye başkanlığı adaylığı için İstanbul'a geliyor

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yerel seçimlerde, Kadıköy ya da Sultangazi'den aday olacağı konuşuluyor.

Tunceli'de yerel seçim çalışmaları hız kazandı. Aday adaylık sürecinin devam ettiği kentte, CHP’de rekor başvuru olduğu konuşuluyor. Kentte özellikle Tunceli Belediye Başkanı 'Komünist Başkan' lakaplı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun durumu merak ediliyor.

'SOSYALİSTLERİN 20 BELEDİYE ALMA HEDEFİ VAR'

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC) ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ittifakı ile kurulan Dersim Demokratik Halk Dayanışması çatısı altında belediye başkanı seçilen Fatih Maçoğlu'nun yeni dönemde nereden aday gösterileceğine dair çeşitli iddialar kamuoyunda konuşuluyor.

SMF Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu hem seçim politikalarına hem de Maçoğlu'nun durumuna dair şu bilgileri veriyor: "Genel yaklaşımımız şu; Fatsa, Amed, Ovacık, Dersim gibi sosyalist belediye deneyimlerini çoğaltmak istiyoruz. Bu SMF’nin tek başına yapacağı bir şey değil. Dolayısıyla HEDEP'in de içinde bulunduğu 25 kurum ittifak görüşmeleri yapıyor. HEDEP halihazırda yüzün üstünde belediye alıyor. Sosyalistlerin de en az 20 belediye alma hedefi var. Bu kurumlarla ittifak kurulabilirse Dersim merkez ve bir belde dahil 9 yerin kazanılabileceğini düşünüyoruz.”

Yerel seçimlerde iki dönem kurallarının olduğunu ancak bu kuralın, etkili bir isim olması nedeniyle Fatih Mehmet Maçoğlu için esnetileceğini belirten Kayaoğlu, "Fatih Maçoğlu yoldaşımızın geniş kitlelerde yarattığı politik etkiyi yerel yönetimler pratiğinden açıkça görmekteyiz. Yoldaşımızın iki dönem temsiliyeti sona ermekle birlikte, SMF temsilcilerimiz toplantısında Fatih Maçoğlu'nun bir dönem daha aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Henüz hangi parti veya partilerden aday göstereceğimiz ise belli değil" diye konuştu.

CHP'DEN TİP'E YÖNELİM VAR

TİP kulislerinden gelen bilgiye göre de Maçoğlu'nun adaylığı ve SMF ile yapılacak ittifak kesinleşti. Maçoğlu'nun adı, işçi sınıfının yoğunluklu yaşadığı İstanbul Esenyurt ilçesi için de geçmişti. Ancak kulislerden gelen ve henüz netleşmemiş bilgilerde Kadıköy ve Sultangazi de aday gösterilebilecek ilçeler arasında yer alıyor.

TİP'ten gelen bilgilere göre Fatih Maçoğlu için SMF neyi tercih ederse o yönde hareket edilecek. Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı bırakmasının ardından özellikle Kadıköy ve Sultangazi'de CHP'den TİP'e bir yönelim olduğu tespiti var. Maçoğlu'nun bu kesim üzerinde de etkili olacağı düşünülüyor ve bu nedenle Maçoğlu'nun Kadıköy veya Sultangazi'den aday olmasının olumlu bir sonuç doğuracağı öngörülüyor.