Televizyon
12 Eyl 2012 09:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:07

FATİH ALTAYLI'DAN TARIK HAŞİMİ SÜRPRİZİ! TEKE TEK'TE KONUŞTU!

İdam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın konuğu oldu.

TV ekranında gecenin sürprizi Fatih Altaylı'dan geldi. Ortadoğu ve Irak'taki iç çatışmaların kilit isimlerinden olan Tarık Haşimi Habertürk ekranlarında Altaylı'nın konuğu oldu. Teke Tek'te konuşan idam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, hem idam kararına ilişkin hem de Irak'ın geleceğine ilişkin soruları yanıtladı.

İDAM KARARI
Çok açık konuşayım, geçen Aralık'ın 19'undan, yakalama kararı çıktığı tarihten beri büyük bir sürpriz yaşıyorum. Burada sadece bir kişinin yaptığı münferit bir olaydan söz ediyoruz. Bir araç çalınıyor, plaka değişmeden bu araç kullanılıyor ve bu araçla bir terörist olay yaşanıyor. Benim emrimde 300 tane asker var. Bu tür olaylar olabiliyor. 19 Aralık'ta yakalama kararı çıktığı zaman, Erbil'e varışımın hemen arkasında oldu bu olay. Çok şaşırdım. El Maliki'nin yakalama kararı çıkarmasına çok şaşırdım. Burada herhangi bir kanıt varsa Cumhurbaşkanı'na danışması lazım. Anayasaya göre benim dokunulmazlığım var ama bunu dikkate almadılar. İdam cezasına kadar gittiler. Sürpriz olan kısmı şu: Bunun zamanlaması. 9 Eylül'de çıkan bu karar bir sürpriz oldu. Bir önceki hâkim gönderildi, yeni bir hâkim geldi. Yeni hâkimin başkanlığında yapılan ilk duruşmaydı. Konuya hâkim olmayan bir hâkimden bahsediyoruz. 24 saatten kısa bir süre içinde kararı verdi. Savunmaya da vakit olmadı.

NE İLE SUÇLANDI?
Bütün bu soruşturma içinde yapılan her şey çok ciddi suistimaller ve işkenceler içinde oldu. Bir avukat öldürüldü, suçlama bu. Korumamım bu kişinin ölümüne sebebiyet verdiği, iki yüz dolar karşılığında benim bunu yaptırdığım iddia ediliyor. Teşekkür mektubu da yollamışım. Bir avukatı ben neden öldürteyim. Bu suça teşvik etmek için bir sebebim olmalı. Ben cumhurbaşkanı yardımcısıyım, neden bu tür olaylara karışayım?

KARDEŞLERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Kardeşlerim öldürülmüştü, onların katilleri bulunamadı. Bakın ben birini öldürtmek istesem ailemden bu kişileri öldürenleri öldürtmek isterim. O zaman ayrılıkçı çatışmalar vardı 2005-2007 arasında. Ben o dönemde 3 kardeşimi kaybettim. Bu davalar neden sonuçlanmadı. Ben bunu soramadım bile.

MALİKİ İLE ARASINDAKİ PROBLEM NE?

Irak'taki sorun şu Maliki'nin yönetim şekli. Ne siyaseten ne ekonomik açıdan ne de işleyiş bakımından onunla aynı fikirde değilim. İdari konsey, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı... Biz ekip olarak çalışıyoruz. Birlikte çalışamadık. El Maliki'nin başka arzuları vardı. Daha tiranlık rejimine inanıyor. Demokrasiye inancı yok. Pek çok kez onu ikna etmeye çalıştım. Daha adil olmak ve ayrımcılığa karşı ayakta durmak için ikna etmeye çalıştım. Irak'taki siyasi süreç 2006'dan beri yeni bir demokratik sürece imkan vermeyecek biçimde otokrasiye doğru kaydırılıyor. Ben buna hayır dedim.