Televizyon
25 Eyl 2019 23:46 Son Güncelleme: 26 Eyl 2019 09:10

Fatih Altaylı'dan cesur açıklamalar: Dünyanın en güvenilir gazetesini yaparım!

Biz10TV’de Pelin Batu’nun sunduğu Batu Yakası programına konuk olan Fatih Altaylı Türkiye’de medya sektörüne ve siyasete dair önemli açıklamalarda bulundu.

Gazete tirajlarının düşüşünü değerlendiren Altaylı, başta ABD olmak üzere İngiltere ve dünyanın birçok yerinde gazete tirajlarının yükseldiğine dikkat çekerken Türkiye’de gazete tirajlarının düşüşünü medyanın işlevselsizleşmesine bağladını söyledi.

TÜRKİYE’DE MEDYAYA GÜVENMİYORUM

Türkiye’de gazetelerin ve haber kanallarının güvenirliğini yitirdiğini söyleyen Altaylı, "Ben de Türkiye’de medyaya güvenmiyorum nasıl güvenebilirim ki? Dedi. Ancak düşünülenin aksine medyanın önemini yitirmediğini söyleyen Altaylı; Artık anadolunun en ücra köyündeki bir insan da İstanbul’da yaşanan bir olaydan etkileniyor. O nedenle medya artık çok daha önemli. Onun için de bilgiye çok daha  açlar. O yüzden medya çok güçlü ve etkili" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN GÜVENİLİR GAZETESİNİ YAPARIM

Bağımsız medyanın temelinin finansal özgürlükten geçtiğini söyleyen Altaylı, "Türk halkı bağımsız habercilik istiyor. Ama bunu bedava istiyor. Dünyada böyle bir şey yok. İngiltere’de bir gazete 1,5 Pound.  Türkiye’de bir gazeteye 13 TL veren var mı ? 13 Lira verip aldığın gazetenin herhangi birine bağlılığı yok. Reklam verene yok başka birine yok! Dürüst gazetecilik istiyorsan bunun bedelini ödemen lazım.Bugün birisi desin ki bana  6 Lira verecem ve gazete alacam bu gazete güvenilir olsun. Bunu diyen 200 bin kişi varsa Türkiye’de ben o 200 bin kişiye dünyanın en güvenilir gazetesini yaparım. Ne patrona ne  reklamverene  ne siyasete ihtiyacım olur. Çünkü  beni okuyucu finanse eder" dedi.

"MEDYADA DELİRMİŞLİK HALİ VAR"

Türkiye'de hiç bir şey iyiye gitmediği gibi medyada iyiye gitmiyor bir delirmişlik hali var.

Medyaya ben de güvenmiyorum. Türkiye'de medya çöküyor.

İnsanlar inanmadığı şeyi niye okusun. Hürriyet ve Sabah satmıyor. 2006'da 500 bin ortalama satıyordu bu gazeteler.. şimdi dörtte biri kadar satıyor ikisi de...

ALTAYLI: ENERJİ İŞİNDEKİ PATRONLARIN GAZETE VE TV SAHİBİ OLMASI YASAK

Altaylı programda çarpıcı ifadelerine Pelin Batu ile sohbeti sırasında da devam etti.

Pelin Batu: Yasalarda var belli ülkelerde bazı ülkelerde diyelim enerji işi yapan bir patron...

Altaylı: Her tür işe giren kolay kolay medyaya giremiyor. Mesela ve aynı anda televizyon ve gazete sahibi olması yasak...

BEN ÇOK KAZANAN GAZETECİLERDEN OLMADIM

Çok para kazanan gazetecilerden olmadığını söyleyen Fatih Altaylı, "Ben hiçbir zaman çok para kazananlardan olmadım. Dışarıdan bakıldığında çok ilah gibi görünen gazetecilerden olabilirim ama  hiçbir zaman çok para kazanmadım.  Şunu biliyorum ben çok para iyi bir şey değildir. Çok para insanı bozar. Özellikle bizim meslekteki insanları çok daha  kolay bozar. Ben şahane yaşıyorum ama  gazetecilikten önce de şahane yaşıyordum" diye konuştu.

16 YAŞINDAKİ AKTİVİST GRETA THUNBERG SAMİMİ DEĞİL!

Geçtiğimiz günlerde BM’de yaptığı konuşmayla dünya çapında gündem olan 16 yaşındaki aktivist Greta Thunberg’i eleştiren Altaylı, şöyle konuştu:

"Ben böyle  şekerliklere kızıyorum. 5 ülke sayıyor ama saydığı ülkeler arasında Türkiye’de var. Dünyayı kirletme  konusunda Türkiye’nn karnesi hiç de kötü değil. Karbon salımı açısından, kömür konusunda falan çok gerilerdeyiz. Çin’de yıllık milyar ton kömüür tüketiliyor Türkiye’de 60 Milyon ton. O zaman o ülkeleri saymayıp Türkiye’yi söyleyince bu işin arkasında da bir şey var diyorsun"

“SİYASİ LİDER GEBERİP GİDECEK”
 
Fatih Altaylı, Batu’nun Türkiye’de özgürlüklerle ilgili sorusuna ise hayli cesur sözlerle yanıt verdi. Altaylı, "Tepeden inme özgürlük bir tek Türklere verilmiş. Dünyada dönemsel olarak özgürlüklerin kısıtlandığı bir dönemdeyiz. Ama bu dünyanın sonu değil, tabii sizin döneminize gelirse kötü. Bununla mücadele etmek lazım. Ama dertlenmemiz gereken daha başka konular var, çevre mesela. Ne olacak, siyasi lider geberip gidecek. Neyse ne, en baskıcısı da olsa eninde sonunda ölüyor yani. Veya devriliyor” dedi.

İşte Altaylı röportajının tamamı: