Medya
18 Mar 2020 12:57 Son Güncelleme: 18 Mar 2020 13:25

Fatih Altaylı'dan çarpıcı yazı! Türkiye koronavirüs tespit kiti neden almıyor?

Habertürk yazarı Fatih Altayılı, koronavirüsle mücadele edilen dönemde, aşı ve koronavirüs tespit kitinin üretimi hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Tüm dünyada koronavirüs etkisi görülürken, Türkiye’de de son yapılan açıklamayla 98 koronavirüs vakası tespit edildiği, 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi.

Habertürk yazarı Fatih Altayılı, koronavirüsle mücadele edilen dönemde, aşı ve koronavirüs tespit kitinin üretimi hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Fatih Altaylı, “Yerli ve milli diyerek beni güldürmeyin lütfen” başlıklı yazısında, Türkiye’nin aşı konusunda geçmişte çok ciddi çalışmalar yapan bir ülke olduğunu ancak Demokrat Parti döneminde dış baskılar sonucunda aşı üretiminin yavaşladığını dile getirdi.

Altaylı, korona şüphelisi hastalarda virüsün olup olmadığını ortaya çıkaran virüs tespit kitinin bir Türk firma tarafından üretildiğini ve 10 ülkeye ihracat yaptığını anlattı. Altaylı "ister gülün ister ağlayın" diyerek, Anatolia Genetik adlı şirketin ürettiği "yerli ve milli" koronavirüs tespit kitinin Türkiye tarafından alınmadığını belirtti.

İşte Fatih Altaylı’nın yazısının ilgili o bölümü:

“Gerek okurlardan gelen mesajlarda, gerekse sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri: ‘Niye Türkiye corona aşısı üretmek için bir çalışma içinde değil?’ Aslında Türkiye aşı konusunda geçmişte çok ciddi çalışmalar yapan bir ülke olmuş. Osmanlı’nın son döneminde başlamış bu çalışmalar.

Aşı araştırmaları ve üretimi yapılmış. 18. yüzyılda başlayan bu çabalar sırasında özellikle ilk çiçek aşısının tam bir formülasyon şeklinde olmasa da Türkiye’de üretildiği, çiçek hastalığı döküntülerinden elde edilen sporların çiçek hastalığının tedavisinde kullanılması ile mortalitenin düşürüldüğünün anlaşılması üzerine Sefire Lady Montague’nün bu aşıyı Türkiye’den Avrupa’ya götürdüğü biliniyor."

"DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE AŞI ÜRETİMİ YAVAŞLIYOR"

"Çiçek aşısının keşfine kadar bu yöntem tüm dünyada kullanılıyor. Abdülhamid döneminde de farklı aşıların üretimi için Pasteur’ün ekibiyle ortak çalışmalar var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında bu çalışmalar sürüyor. Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam aşı üretimine özel bir önem veriyor.

Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü içinde aşı fabrikaları kuruluyor. Ancak Demokrat Parti döneminde, muhtemelen dış baskılar sonucu Türkiye aşı üretimini yavaşlatıyor, araştırmalar durduruluyor ve üretim fiili olarak bitiyor. Şimdilerde yeniden bazı faaliyetler var ama yeterli değil. Gelelim niye aşı üretmiyoruz sorusunun yanıtını aramaya. Bu işleri devletten çok özel laboratuvarlar yapıyor şimdilerde. Devletler de bunları destekliyor.
Bakın size komik bir şey anlatayım. Komik mi trajik mi siz karar verin."

"YERLİ VE MİLLİ CORONA KİTİ"

"Biliyorsunuz bugünlerde Corona ile uğraşıyoruz. Türkiye’de bu işlerle uğraşan bir firma var.
Adı Anatolia Genetik. Bu firma şimdilerde corona virüs tespit kiti üretiyorlar. Yani corona şüpheli hastalarda virüsün olup olmadığını ortaya çıkaran bir test. Bir Türk firması olan bu Anatolia Genetik şu anda dünyanın 10 farklı ülkesine corona virüs tespit kiti ihraç ediyor. Ancak bir ülkeye giremiyorlar bir türlü. O ülke hangisi biliyor musunuz? Söyleyeyim de ister gülün ister ağlayın. O ülke Türkiye. Yerli ve milli corona kiti 10 ülkeye gidiyor Türkiye almıyor. Sonra siz sorun kendinize ‘Bizde niye aşı üretilmiyor’ diye. Üretip ne yapsınlar! Kendilerine mi aşı yapsınlar!”