Gündem
31 Oca 2018 14:48 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:59

Fatih Akın’dan Kürk Mantolu Madonna sürprizi!

In the Fade (Paramparça) ile Altın Küre'de 'En İyi Yabancı Film' ödülünü kazanan Fatih Akın, Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna eserini beyazperdeye aktarmak istediğini belirtti

HT Magazin’e konuşan In The Fade ile Cannes'da ‘En iyi Kadın Oyuncu’, 75. Altın Küre'de de ‘En İyi Yabancı Film’ ödülünü toplayan Fatih Akın, Türk izleyicilerin de bu ödüllerle gurur duymaları gerektiğini belirtti. Türkiye’deki gündemi takip ettiğini belirten Akın, “Ailem, bir sürü arkadaşım Türkiye'de yaşıyor. Duygum hep orada. Ne kadar Alman'sam o kadar da Türk'üm. Bu konuda bir seçim yapmak zorunda hissetmedim kendimi hiç. Öyle bir meselem yok” dedi.

Altın Küre’de ‘En İyi Yabancı Film’ ödülünü beklemediğini belirten Akın, “Golden Globe'da ödülü verenler sinema yazarları. Onlar filmi olumsuz anlamda çok eleştirmişti. Benim filmim biraz sokak kavgası gibi. Hem yumruk atıyor hem dayak yiyor. Bütün filmler arasında en fazla eleştiri alandı. Favori değildim. Bu yüzden şaşırdım” açıklamasını yaptı.

‘OSCAR’DA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM’

Oscar’da yine ‘Yabancı Film’ kategorisinde ilk 9’a seçilen, ancak ilk 5’e kalamayan Akın, “Gaza geldim sağdan soldan, balonlara hava pompalanır ya onun gibi herkes bunu söyledi. Oscar'ın garanti olmadığını biliyordum ama bir kere gaza gelmiştik. Çünkü herkes ilk 5'e gireceğimizi söyledi. Hayal kırıklığı yaşadım. Herkes şaşırdı, oradaki dergilerdeki yorumlara bakınca onlar da şaşırmış görünüyor. Türk olmanın etkisi oldu mu bilmiyorum. Bunun 10 bin tane nedeni olabilir. Belki biri budur. Film sert film sonuçta, Hollywood filmi gibi değil. Jüri sert bulmuş olabilir. Bu filmi 20 yıldan beri yapmak istiyordum. Almanya'daki ırkçılığı sinemaya nasıl aktarabilirim diye düşündüm. Ben filmi yazarken ne Trump vardı ortada ne de bugünlerde gündemde olan ‘Me Too' hareketi. Filmin konusuyla bu dönem örtüştü” ifadelerini kullandı.

‘LİBERAL GAZETELERDE IRKÇILIK BEKLEMEZDİM’

Libarellerin kendisini eleştirmesine şaşırdığını ifade eden Akın, şöyle devam etti:

“Kamuoyunda önemli bir karşıtlık yoktu ama bazı liberal gazetelerde filme karşı ırkçılık oldu. Kahramanın niye Alman olduğunu soranlar, bunları yapanların niye Müslüman olmadığını söyleyenler oldu. Liberal gazetelerden gizli ırkçılık beklemezdim. Filmi yapma nedenim biraz da buydu. Piyasadaki ırkçılık belli olsun istedim.