Ekonomi
21 Eki 2021 19:59 Son Güncelleme: 21 Eki 2021 20:54

Türkiye, kara para aklama konusunda 'gri liste'ye alındı

OECD'ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurdu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, kurum, bu hafta düzenlenen Genel Kurul'da alınan kararları bugün bir basın toplantısıyla duyurdu. Buna göre en son 2019'da yapılan değerlendirmede bu alanlarda bazı eksiklerinin olduğu vurgulanan Türkiye, yakından takip edileceği anlamına gelen gri listeye girdi.

 Gri listede yer alan 22 diğer ülke arasında Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen yer alıyor. Bu kararla beraber Türkiye, kurumun Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından izlemeye tabi tutulacak.

 KARAR BEKLENİYORDU

 Türkiye'nin, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF ) tarafından para aklama ve terörle mücadeledeki başarısızlıkları nedeniyle 'gri liste'ye alınması bekleniyordu.

 Para Hareket İşlem Gücü'nün (FATF) yetkileri halihazırda kısıtlı uluslararası sermaye çekme potansiyeline sahip Türkiye'nin gri listeye alınması hakkında Paris'te yapılan tartışmada kararın onaylanma eğiliminde olduğunu belirtmişti.

 "EKONOMİYE DARBE VURABİLİR"

 Geçtiğimiz günlerde Financial Times'da yer alan haberde, son 12 ayda dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden Türk lirasının art arda rekor seviyede düşüş yaşadığı ve perşembe günü Merkez Bankası'nın alacağı olası faiz indirimi kararı ile birlikte Türkiye'nin gri listeye alınmasının ekonomiye bir darbe daha vurabileceğine dikkat çekilmişti.

 CHP'DEN İLK YORUM

 Kararın açıklanmasını sonrası CHP'den ilk yorum CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'den geldi.

 Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Özel, ''OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü grubunun tavsiyelerine uyulması için yıllardır Parlamento'da yaptığımız çağrılara kulak kapayan iktidar partisi, ülkeye bir başka utancı daha yaşattı'' diye yazdı.

 Özel, ''Bu kararın Türkiye'nin dış finansman çekebilme kabiliyetine büyük zarar vereceği açık'' ifadelerini kullandı.

 Özel'in paylaşımı şöyle: