Gündem
06 Haz 2014 09:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:16

Facebook’ta ‘Esad reklamı’ savaşları!

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta bir ilanla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın seçim kampanyası için para toplanması tartışma yarattı.

Bir yardım kuruluşu Facebook’ta Esad’ın seçim kampanyası için toplanan paraların bağışlanması çağrısında bulunuyor.

Esad'a destek kampanyası Mayıs ayında başladı. Kampanya “Sawa al-Assad” isimli Facebook sayfası tarafından yürütüldü.

Sava Arapçada Sava "birliktelik, bütünlük" anlamına geliyor.

Şu ana dek Facebook’taki bu profil üzerinden bir çok kampanya düzenledi. Fakat bu durum ciddi bir tartışmaya neden oldu.

Çünkü bu ilanla toplanan yardımlar Suriye rejimine aktarılıyor. Syria Campaign isimli yardım kuruluşu yardımların Şam'a aktarılmasına karşı çıkıyor.

Zuckerberg'e çağrı

Esad yanlısı kampanyaya tepki olarak Türkçesi "Diktatörler için Reklamlar" olan tıklayın AdsForDictators.org sitesi kuruldu. Site Facebook’un görünümünü andırıyor ve ana sayfasında Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’e, Esad için para toplanmasını durdurması için hazırlanmış bir imza kampanyasının formu yer alıyor.

BBC’ye konuşan yardım kuruluşunun yöneticisi John Jackson, “Kara parayı, temize dönüştürmeliler. Parayı Suriyeli mültecilere destek amacıyla saygın yardım kuruluşlarına vermeliler” diyor.
Facebook’taki Esad yanlısı kampanya kapsamında ne kadar para toplandığı bilinmiyor.
Facebook da bu konuda yorum yapmıyor.

Şirket büyük ihtimalle ilanın uluslararası yaptırımlar altındaki Suriye’den düzenlenmediğini ve "yayın politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığını" açıklayacak.

Peki yayın politikası ihlal mi edildi?

Bu konuda hangi politikanın çiğnendiği pek net değil. Tahrik edici bir dil kullanımı da söz konusu değil.

Siyasi propaganda da Facebook’ta müsaade edilen bir durum.

Örneğin ABD’deki 2012 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde Facebook’un nasıl reklam için daha etkili kullanılabileceği konusunda bir ipucu listesi bile hazırlanmıştı.