Gündem
04 Şub 2015 14:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

'Facebook yaşı' istismar davasından kurtardı!

Antalya'da açılan 'çocuğun cinsel istismarı' davasında ilginç bir gelişme yaşandı.

Antalya'da yaklaşık 2 yıl önce arkadaşlık ettiği Çağatay K.'dan hamile kalan Rahime A., 11 ay önce bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Çocuk İzlem Merkezi'nde ifade veren Rahime A., Çağatay K.'dan şikayetçi olmadığını söyledi. Ancak kızın yaşının olay tarihinde 15'in altında olduğu gerekçesiyle Çağatay K. hakkında 'çocuğun cinsel istismarı' suçlamasıyla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 yıl hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı.

FACEBOOK'TAKİ DOĞUM TARİHİ

Tutuksuz yargılanan Çağatay K.'nın avukatı Hadi Cin, bir önceki duruşmada, 15 yaşından küçükken müvekkiliyle birlikte olan Rahime A.'nın, kendisini 2 yaş büyük gösteren Facebook'taki hesabını mahkemeye delil olarak sundu. Gerçek doğum tarihi 19 Kasım 1998 olan Rahime A.'nın, Facebook'taki kişisel sayfasında doğum tarihini 19 Kasım 1996 diye yazdığına dair sayfanın fotoğrafını mahkemeye sunan avukat Hadi Cin, genç kızın gerçek yaşını gizlediği için müvekkilinin yanıltıldığını söyledi.

Çağatay K.'nın 15 yaşını doldurmamış Rahime A. ile yaşının küçük olduğunu bilmeden birlikte olduğunu söyleyen avukat Cin, müvekkilinin beraatını talep etti. Mağdurenin yaş olarak da büyük gösterdiğini belirten Cin, Rahime A.'nın mahkemeye çağrılıp gözlemlenmesini talep etti. Bu talebi kabul eden mahkeme, 15'inde ilişkiye girip 16'sında anne olan lise öğrencisini gözlem için çağrı gönderdi.

MAHKEME GÖZLEMİNDE YAŞI 17

Önceki gün yapılan karar duruşmasına babası, annesi ve dayısıyla birlikte gelen Rahime A.'nın gözleminde, 17 yaş civarında göründüğü kanaatine varıldı. Mahkemede davacı olup olmadığı da sorulan Rahime A., sanıktan şikayetçi olduğunu ve cezalandırılmasını istediğini söyledi. Daha önce şikayetçi olmayan, karar duruşmasında fikir değiştiren Rahime A., "Çağatay ilk zamanlarda iyiydi. Bu nedenle Çocuk İzleme Merkezi'ndeki ifademde şikayetçi olmamıştım. Ama şimdi şikayetçiyim. Onunla evlenmek de istemiyorum" dedi. Rahime A.'nın avukatı Tuba Günay Yıldız da sanıktan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

DOĞUM TARİHİNİ BÜYÜK GÖSTERİP YANILTTI

Çağatay K.'nın avukatı Hadi Cin ise Rahime A.'nın yaşının 17 civarında göründüğüne dair mahkemenin gözlemine katıldıklarını söyledi. Rahime A.'nın olay nedeniyle Çağatay K.'dan şikayetçi olmadığını, sonradan yaşanan sorunlar nedeniyle şikayetçi olduğunu anlatan Cin, şöyle dedi: "Şikayetten vazgeçme dönülemeyen bir irade beyanı olup, bundan vazgeçilmesi de mümkün değildir. Mağdure olayın özüne ilişkin sanıktan şikayetçi değildir. Üstelik mağdure çocuklarının ve kendi gelecekleri açısından da ileride bu şikayetinden pişman da olacaktır. Önceki savunmalarımızda da belirttiğimiz üzere olay tarihinde mağdure kendisinin 15 yaşından büyük olduğu yönünde gerek internet ortamında, gerekse müvekkilimle yaptığı görüşmelerde, müvekkilimizin iradesini fesada uğratmıştır ve 15 yaşından büyük olduğu yönünde kanaat edinmesine sebebiyet vermiştir. Eylemin TCK'nın 104'üncü maddesinde düzenlenen 'reşit olmayanla cinsel ilişki' olarak kabul edilip, müvekkilimiz hakkında açılan davanın şikayet yokluğu sebebiyle düşürülmesine karar verilmesini talep ediyoruz."

SAVCI DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ

Savcı Mustafa Piroğlu da mütalaasında, mağdure ile sanığın duygusal birliktelik yaşadıklarını söyledi. Sanığın evinde mağdure ile zaman zaman karşılıklı anlaşarak cinsel ilişkide bulunduklarını belirten savcı Piroğlu, mağdurenin yaşının 15'ten büyük olduğuna dair hataya düşen sanığın savunmasının yapılan gözlemle de doğrulandığını söyledi. Eylemin bu haliyle 'reşit olmayanla cinsel ilişki' suçunu oluşturduğunu belirten savcı Piroğlu, "Sanık hakkında açılmış olan kamu davasının, şikayetten vazgeçme nedeniyle düşürülmesi gerektiği düşüncesindeyiz" dedi.

MAKUL HATA VURGUSU

Mahkeme heyeti, mağdurenin yaş konusunda sanığı yanılttığını, bu nedenle olayda makul hata unsurunun gerçekleştiğini, sanığın eyleminin de yargılaması şikayete bağlı olan 'reşit olmayanla cinsel ilişki' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti. Mağdurun şikayetçi olmadığının da anlaşıldığını kaydeden heyet, davayı oy birliğiyle düşürdü.