Gündem
15 Mar 2022 09:00 Son Güncelleme: 15 Mar 2022 09:02

Facebook kullanan "terörist" mi sayılacak?

Mahkemenin savcılığın başvurusunu kabul edip Meta'yı "ayrılıkçı örgüt" olarak nitelemesi durumunda kullanıcıların başını ağrıtacak yeni bir döneme girilebilir...

Rusya'da iletişimi denetlemekten sorumlu devlet ajansı Roskomnadzor 14 Mart'tan itibaren İnstagram'a erişim engeli getirdi. Rusya Genel Savcılığı tarafından "aşırılıkçı örgüt" olarak tanımlanan Meta şirketine ait Facebook'a erişim de önceki günlerde yasaklanmıştı. Kommersant gazetesi, karara rağmen bu servisleri kullanmaya devam eden Rusya vatandaşlarının hukuk önündeki durumunu araştıran bir yazı yayımladı.

Habere göre, mahkemenin savcılığın başvurusunu kabul edip Meta'yı "ayrılıkçı örgüt" olarak nitelemesi durumunda kullanıcıların başını ağrıtacak yeni bir döneme girilebilir. 

Kommersant yazarları bu durumda Facebook ve Instagram kullanıcılarının seçimlere katılımının engellenebileceği, hatta haklarına aşırılıkçı örgüte para yardımı yapmak suçlamasıyla soruşturma açılabileceği görüşünde.

Parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden Andrey Klişas ise mahkemenin bu yönde bir karar vermesi durumunda kullanıcıların Facebook ve Instagram'da profillerinin olmasından sorumlu tutulmayacağını söyledi.

Gazete de kullanıcılara henüz resmi makamlarca "profillerini silmeye" yönelik bir çağrıda bulunulmadığına dikkat çekiyor.

Kommersant'ın görüşüne başvurduğu hukukçular, binlerce insanı kapsayacak kitlesel bir kovuşturmadan ziyade "örnek teşkil edecek" birkaç soruşturma açılabileceği kanısında.