Gündem
26 Kas 2010 12:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

EYÜP CAN'DAN SALİH TUNA VE ATILGAN BAYAR'A SERT YANIT; ''KENDİNİZİ BİR SİGAYA ÇEKİN''

Radikal Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Eyüp Can, kendisine yöneltilen eleştirilere ne yanıt verdi?

Radikal Gazetesi genel yayın yönetmeni Eyüp Can, Habertürk TV’de yayınlanan Doğan Satmış ile Ahmet Tezcan’ın sundukları Medya Kritik programına konuk oldu. Can "eksen kayması" yaşadığı iddialarının yanısıra Naipaul’un gelmesine karşı çıkanlara yönelik yazıları nedeniyle kendisini eleştiren Salih Tuna ve Atılgan Bayar’a da çok sert yanıt verdi..

İşte programda yaşanan o diyaloglar:

Ahmet Tezcan : "Naipaul’un gelmesine karşı çıkanlara karşı bir yazın oldu, bu konuda Salih Tuna’dan çok ağır bir eleştiri geldi. Atılgan Bayar, "Dindar kökenli yeni oryantalist olarak tanımladı ne diyorsun?"

Eyüp Can : Şimdi bu tanımlamalar benim için bir anlam ifade etmiyor.. Çünkü ben hayata etiketlerle kolay şabloncu yaklaşımlarla bakan biri değilim.. Bir yazarın davet edildiği bir ülkeye gelmesi öncesi "Bu şerefsizin burada ne işi var" diye başlıklarla bir entelektüel teröre lince dönüştürüyorlarsa ben onların kendilerini bir sigaya çekmelerini öneririm..

Ahmet Tezcan : Türkiye’de bir "eksen kayması" tartışması yaşanıyor, Eyüp Can’da bir eksen kayması var mı?

Eyüp Can : "Herkes birbirini eleştirebilir, beni o eleştiriler üzmez.. Burada önemli olan kendi entellektüel duruşumuzu gözden geçirmemiz gerekiyor.Kimsenin kimseye eksen tayini etmeye hakkı yok.. Bazı ahlak polisçiliğine bekçiliğine soyunan arkadaşların kimseye kalkıp da "Senin geçmişin şu nerede duruyorsun" gibi eksen tayini yapma hakkı yok.Hepimiz kendi içerimizde bir değişim dönüşüm yaşıyoruz.. Burada önemli olan kendi iç tutarlılığınız var mı yok mu.. Ben 10 yıl önce linç psikolojisinin olduğu ortamda Ahmet Kaya ile röportaj yapmışım.. O gün Ahmet Kaya’yı linç ettikleri iddia edilenler bugün başkaları tarafından linç ediliyor.. Ben o gün o insanı linç edenlere de karşıydım bugün onları linç etmeye kalkışanlara da."

MEDYARADAR/ÖZEL