EYT’lilerin kıdem tazminatı telaşı başladı: Asgari ücret alanlar dikkat!

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından milyonlarca kişi emeklilik dilekçesi vermeye başladı. Sürecin resmen başlaması ile kıdem tazminatı ve emekli maaşı hesaplamaları yapan emekli adayları için detaylar da birer birer netleşti. Peki EYT’lileri nasıl bir süreç bekliyor?

EYT’lilerin kıdem tazminatı telaşı başladı: Asgari ücret alanlar dikkat! - Sayfa 1

EYT için yapılan düzenleme Mart ayının son günlerinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sürecin resmen işlemesi ile milyonlar hem Sosyal Güvenlik Kurumları hem de e-Devlet aracılığı ile emeklilik başvurusu yapmaya başladı. İlk maaşlar Nisan ayı itibarıyla hesaplara yatmaya başlayacak. Bir yandan da EYT başvuru işlemi sonrası ise çalışan EYT'liler kıdem tazminatı hesabı başladı.

116
EYT’lilerin kıdem tazminatı telaşı başladı: Asgari ücret alanlar dikkat! - Sayfa 2

ÇALIŞAN EYT’LİLER 8 KODUNA DİKKAT!

SGK Uzmanı Emin Yılmaz CNN Türk’e EYT’lileri bekleyen süreci sırasıyla anlattı. "Emeklilik için e-Devlet’ten başvuru yapması için ilk önce çalıştığı iş yerinden 8 kodla çıkış verecek ondan sonra SGK’dan ya da e-Devlet’ten başvuru yapacak. Çalışmaya devam etmek istiyorsa da işveren ile yeniden iş sözleşmesi imzalayacak, anlaşacak ve sosyal güvenlik destek primi üzerinden ertesi gün yeniden giriş yapması lazım" diyen Yılmaz sözlerini şöyle devam ettirdi:

216
EYT’lilerin kıdem tazminatı telaşı başladı: Asgari ücret alanlar dikkat! - Sayfa 3

"Çalışanın emekli aylığı da talebini izleyen ayın başında itibaren geçerli olacak. Mart ayında yasa çıktı bu ay başvuru yaparsa takip eden ay nisan ayında ilk maaşlar yatacak. EYT kapsamında olup ancak yeterli prime sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor.

316
EYT’lilerin kıdem tazminatı telaşı başladı: Asgari ücret alanlar dikkat! - Sayfa 4

Bu kapsamda olanlarda EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Süre ve primi tamamlamayanlar da tamamlayan 2 milyon 250 bin kişimiz var. Burada toplamda 4.8 milyon kişi faydalanacak. Prim eksikse de onun üzerinden çalışma hayatında devam edecek.

416