EYT’lilerin emekli maaşları için dikkat çeken uyarı: Aylığı yanlış bağlanana itiraz yolu…

EYT’liler için emekli maaşı bağlama işlemleri devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. SGK’da işlemlerin kısa sürede gerçekleştirilmesi için çalışmalar yoğun olarak sürdürülüyor ancak bu sürede emekli aylıklarında hata yapılması, eksik veya fazla aylık bağlanması riski arttı. Maaşın yanlış bağlanma ihtimaline karşı EYT’lilerin neler yapması gerektiğine ilişkin detaylar ortaya çıktı. Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan yüksekse, başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan farklar emekliye ödenecek.

EYT’lilerin emekli maaşları için dikkat çeken uyarı: Aylığı yanlış bağlanana itiraz yolu… - Sayfa 1

Emeklilikte yaşa takılanlar kanunu kapsamında hemen emekli olabilecek kişilerin sayısı 2.2 milyon olarak açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bunlardan yaklaşık 1.8 milyon kişinin emeklilik başvurusu yaptığını, koşulları sağlamış olmasına rağmen 400 bin kişinin emeklilik başvurusunda bulunmadığını söyledi.

116
EYT’lilerin emekli maaşları için dikkat çeken uyarı: Aylığı yanlış bağlanana itiraz yolu… - Sayfa 2

Başvuranlardan yaklaşık 1 milyon kişiye emekli aylığının bağlandığını belirten Bilgin, “Normal zamanda ayda ortalama 35-40 bin kişiye emekli maaşı bağlanırken şimdi iki ayda yaklaşık 1 milyon kişiye bağladık. Bu, bizim çalışanlarımızın, SGK personelinin tamamen özverileri ile ilgili bir şeydir. EYT’lilere maaş bağlamak için cumartesi – pazar demeden çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.

216
EYT’lilerin emekli maaşları için dikkat çeken uyarı: Aylığı yanlış bağlanana itiraz yolu… - Sayfa 3

SGK 2022 yılının tamamında 302 bin 102 SSK’lı, 40 bin 443 BAĞ-KUR’lu ve 27 bin 514 Emekli Sandığı iştirakçisinin emeklilik işlemini gerçekleştirdi, ayrıca 11 bin dolayında kişiye de malullük aylığı bağladı. Geçen yılın tamamında 381 bin kişiye emekli aylığı bağlanırken, emeklilik başvurusu yapan 1.8 milyon EYT’liden 1 milyonuna 2 ay içerisinde aylık bağlandı. Kalan 800 bin kişinin aylık bağlama işleminin de kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

316
EYT’lilerin emekli maaşları için dikkat çeken uyarı: Aylığı yanlış bağlanana itiraz yolu… - Sayfa 4

SGK’da emekli aylığı bağlama işlemleri uzman personel eliyle yürütülüyor. EYT’lilerin işlemlerini hızlandırmak amacıyla uzman olmayan personel de hızlandırılmış eğitimden geçirilerek aylık bağlama işinde görevlendirildi. Emekli aylığı bağlama işlemlerinde normal zamanda da çeşitli sebeplerle hatalar yaşanabiliyor. Sürecin hızlandırılması nedeniyle EYT’lilere hatalı aylık bağlama riski daha da arttı.

416