Ekonomi
29 Oca 2023 13:50 Son Güncelleme: 29 Oca 2023 13:53

EYT’lilere ‘mart ayında maaş’tan kötü haber! ‘İmkansız, yıl sonuna kadar…’

EYT mağdurları heyecanla ilk maaşlarını almayı beklerken gazeteci Nedim Türkmen “EYT’lilere mart ayında maaş hayal” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türkmen EYT’liler bir oyun oynandığını ileri sürdü.

AK Parti kanadından gelen mart ayında EYT maaşlarının ödeneceğine açıklamalarına tepki gösteren Gazetesi Nedim Türkmen EYT’de mart ayında maaş bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını belirtti.

"MART AYINDA EYT EMEKLİ MAAŞI İMKANSIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022’nin son günlerinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin sona erdiğini ifade ederken 2 milyon 2 milyon 250 bin kişinin bu düzenlemeden yararlanacağı açıklandı. Bu açıklamanın ardından EYT düzenlemesinin Meclis’e gelmesini ve maaşlarını almayı bekleyen mağdurlar mart ayında maaşlarını alabileceklerini öğrendiler.

Hükümet kanadından EYT maaşlarının mart ayında ödeneceği ifade edilse de Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Türkmen bugünkü “EYT’lilere mart ayına maaş hayal” başlıklı yazısında bu durumun imkansız olduğunu ileri sürdü.

İktidarın EYT’lilere mart ayında ilk emekli maaşının ödenebileceği açıklamalarıyla boş beklenti oluşturduklarını ifade eden Nedim Türkmen “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevcut kapasitesi ile ayda ortalama 40 bin kişiye emekli aylığı bağlayabiliyor” diye yazdı.

Nedim Türkmen çok konuşulacak yazısında şunları dile getirdi:

“Emeklilik talebinde bulunanlara mart ayında aylıklarının bağlanması imkansız. Her ay en fazla 40 bin emeklilik işlemi sonuçlandıran kurum, mevcut iş yükünün 40 katı bir işlem talebi ile karşılaşacak. Talepler alınır, yıl sonuna kadar aylık bağlama işlemleri devam eder. Bir kısım aylıklar hızlıca bağlanabildiği gibi önemli bölümü zaman alacaktır. Aylık bağlama işlemleri yapılırken diğer müdürlüklerden hizmet bilgisi ve teyit isteniyor. Bu işlemler de doğal olarak zaman alıyor. Aylıklarını 1 ay içinde hızlı şekilde alacak sigortalılar olduğu gibi, 8 ay sonra alacaklar da olacak.

Çözüm olarak emeklilik talebini yapanlara 5.500 TL avans ödemesi yaparak mağdur olmaları engellenebilir. Ancak bu işlem de karışıklığa sebep olup, aylık hak etmeyene maaş bağlama, eksik ya da fazla mahsup gibi sonuçlara neden olabilir.”

ETİKETLER
#eyt #maaş