Ekonomi
06 Oca 2023 23:35 Son Güncelleme: 07 Oca 2023 00:15

EYT hakkında ortalığı karıştıracak iddia: "Herkesin emekli olmamasının planları yapılıyor"

Milyonlarca emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaş emeklilik hayali kurarken Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, tv100'ün ses getiren programlarından Yüzler Kulübü'nde çarpıcı bir iddiada bulundu.

Prof. Dr. Hurşit Güneş, tv100'ün gündem belirleyen programlarından Yüzler Kulübü'nde Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtladı. Ekonomiyle ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunan Güneş, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, gelir dağılını, altılı masa, IMF ve 2001'ine dair açıklamalarda bulundu.

Güneş'in açıklamalarından satır başları:

Benim bildiğim orada ciddi bir ekonomist yok. Nebati’nin ağabeyi ekonomiden anlar çünkü sınıf arkadaşımdı. Mahmut öyleydi, onun anladığını biliyorum. İngiltere’de master filan yapmıştı. Boğaziçi’nde de doktora yapıyordu sonra bıraktı. Mahmut’un bildiğini düşünüyorum, Nebati’nin de bilmediğini düşünüyorum.

Bence ekonomideki asıl sıkıntı 2018’den sonra iyiden iyiye depreşti. Cumhurbaşkanı ekonomiyi kendi kendine yönetebileceğini, dini temeller üzerinde hareket ettiği takdirde ekonominin doğru bir yörüngeye gideceğini denemek istedi. Onu deneyince iş bozuldu.

Sadece gelir dağılımında değil servet dağılımında da çok büyük bozukluk var dolayısıyla Türkiye’de olağanüstü bir adaletsizlik var. Dünyanın gelişmiş ülkeleri içinde en büyük gelir, servet adaletsizliğinden biri Türkiye’de yaşanıyor.

"HERKESİN EMEKLİ OLMASININ PLANLARINI YAPIYORLAR"

EYT’nin yükü yüksek ama bakalım hemen tek parçada gelecek mi? Herkesin emekli olmamasının planlarını yapıyorlar. Emekli olmazsan primler yükselecek, maaşlarda düşme olmayacak gibi. Bunun çok büyük bir yük getireceğine hiç kuşku yok. Kur korumalı mevduatın çok büyük bir yük getireceğine hiç kuşku yok. Ortada bir gerçek var. Muhtemelen mayıs ayının ortasında bir seçim var. İlk defa Tayyip Erdoğan kendi siyasi partisini yüzde 40’ların çok altında görüyor. Seçim sıkıntıda. Bu seçim onun için en büyük sıkıntılı seçim. Şimdiye kadar hiçbir seçimde bu kadar popülist bir politika izlemedi, kesenin ağzını açmadı.

Türkiye’de olabilecek çok kötü şeyler oldu; insanlar gerçekten alışveriş yapamaz hale geldiler, yoksullaştılar, kiralarını ödeyemediler. Daha büyük kötü senaryolar düşünmeyelim ama Türkiye’de köyü şeyler oldu.

"6'LI MASA BANA UMUT VERİYOR"

Türkiye’yi istikrara ulaştırmak için iyi bir program gerekir. Bugün bir program yok. Uzman bir kadro gerekir. Siyasal uzlaşma lazım. Türkiye’de 6’lı Masa bir siyasal uzlaşma onun için bana umut veriyor. Ortak ekonomik reçeteleri var.

"TÜRKİYE'Yİ 2001 KRİZİNE IMF SOKTU"

Milli gelirin %20’si gibi bir yardıma ihtiyacımızın olduğunu düşünürsek bu hemen hemen 800 küsur milyar dolarlık milli gelir içinde 160 milyar dolar eder. IMF’nin bu kadar parayı toplayabileceğini düşünmüyorum. Ben asla IMF’ye gidilmesinden yana değilim. Türkiye’yi 2001 krizine IMF soktu. Yanlış program uyguladılar ve Türkiye krize girdi.

Hacır'ın "Muhalefet bloğu iktidara gelirse ve Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçilirse para bulabilirler mi?" sorusuna Güneş "Bugünkünden daha rahat bulurlar. Batı dünyasının Erdoğan ile mesafesinin olduğunu düşünüyorum." cevabını verdi.