Magazin
07 Mar 2013 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:04

EVE DÖNÜŞ SARIKAMIŞ 1915'İN GALASI YAPILDI

Film, Kanyon'da yapılan özel gösterimle seyircisiyle buluştu.

Alphan Eşeli’nin yönetmenliğini yaptiği ’Eve Dönüş - Sarıkamış 1915’ filminin Kanyon’da yapılan galası sanat dünyası ile cemiyet hayatının ünlü isimlerini bir araya getirdi.

Başrollerini Uğur Polat, Nergis Öztürk, Serdar Orçin, Muharrem Bayrak, Şevket Süha Tezel, Sıla Çetindağ, Myraslava Kostyeva Aakay ve Şebnem Hassanisoughi’nin paylaştığı film, 8 Mart 2013, Cuma günü vizyona giriyor.

Eşeli’nin ilk uzun metraj denemesi Eve Dönüş – Sarıkamış 1915, bir yandan Sarıkamış Harekatı’nın acı sonuçlarını farklı bir açıdan izleyiciye aktarırken; insanın kararlılık, hayata bağlılık ve güçlü olmak duyguları üzerine yoğunlaşan bir film. Böcek Yapım, Mars Entertainment Group ve Bubi Film ortakyapımı olan film, 8 Mart, Cuma günü  vizyona giriyor.
 
Açılış karesiyle bizi harekatın henüz sona erdiği 1915 yılının kış aylarına götüren film, Kars yakınlarında bir dağ eteğinde başlıyor. Halen belirsizliğin hüküm sürdüğü ve hiçbir yaşam belirtisinin olmadığı topraklar, sert kış iklimine teslim olmuş durumda.
 
Güçlü görsel anlatımlara, kısa ve aralıklı diyalogların eşlik ettiği Eve Dönüş – Sarıkamış 1915, hayatın farklı kulvarlarından gelen yedi insanın, bir an önce bu savaş bölgesinden uzaklaşıp, kendilerini eve götürecek güvenli bir yol arayışlarının hikayesini anlatıyor. Savaşın yarattığı felaketin bu yedi insanı terkedilmiş bir Ermeni köyünde buluşturmasının ardından, zorlu hava koşulları ve onları daha da zorlayan açlıkla savaşlarına tanık oluyoruz. Günler geçtikçe yaşam şartlarının giderek daha da zorlaşması, grup içindeki gerginliği artırırken,  filmin tansiyonu da aynı oranda yükseliyor.
 
Savaşların ihtişamlı zaferleri ya da vahşetinin doğrudan anlatımı olan pek çok tarihi savaş filminin aksine, Eve Dönüş – Sarıkamış 1915 izleyicinin ilgisini daha çok filmdeki yedi karakterin psikolojisi üzerine yoğunlaştırıp, onların sadece eve dönmek ve sevdiklerine yeniden kavuşmak motivasyonuyla terkedilmiş bir kasabada başlayıp, dağ yollarına uzanan zorlu serüveninde, bir yandan hava şartları, diğer yandan açlıkla olan cesur mücadelelerini konu alıyor.
 
Her ne kadar tarihe “Sarıkamış Faciası” olarak geçen harekatın bugün bile insanın kanını donduran acı gerçekleri filmin arka planında devam eden bir konu olsa da, esas hikaye yedi kişinin yaşam mücadelesi ve bazı koşullar altında insanın hayatta kalmak için neler yapabileceği üzerine odaklanarak, savaşın dramını çok daha derin hissetmemize sebep olan, farklı bir anlatım yapıyor.
 
Filmi çekmeye karar verme hikayesini, “1915 yılında 90.000 Türk askerinin donarak öldüğü 1. Dünya Savaşı’nın Doğu cephesinde yaşanan olaylara dair büyükbabamın hikayelerini, babamdan dinleyerek büyüdüm. Bu büyük dramı sadece yedi kişi aracılığıyla anlatmak fikri, bir yönetmen olarak bana çok cazip geldi,” sözleriyle anlatan AlphanEşeli, filmi Sarıkamış Harekatı’nda Rus askerlerine karşı savaşan büyükbabasına ithaf ediyor.
 
Çekimleri, 2012 yılının kış aylarında Sivas Divriği’de 35 günde tamamlanan Eve Dönüş – Sarıkamış 1915, bölgede havanın zaman zaman -20°C’ye düşmesi sonucu, filmin içeriğine parallel olarak, oldukça zor şartlar altında gerçekleşti.
 
Çekimlerde gerçek mekanların kullanılması ve arka fonda yer alan karla kaplı vahşi doğadan çarpıcı görüntüler, Eve Dönüş – Sarıkamış 1915’i aynı zamanda görsel açıdan da güçlü bir film yapıyor.  Filmin izleyici üzerinde bıraktığı yoğun etkiyi destekleyen sürükleyici müzikleri için ise Alphan Eşeli, daha önce ünlü yönetmen Béla Tarrile The Turin House ve Werckmeister Harmonies gibi filmlerde çalışan Macar müzisyen Mihaly Vig ile çalıştı.