Ekonomi
09 Kas 2022 13:39 Son Güncelleme: 09 Kas 2022 13:40

Evden çalışma sürecinde nelere dikkat etmeli!

Evden çalışma hayatımıza bir girdi pir girdi. Peki evden çalışma ne kadar güvenli? Şirketler evden çalışma ortamlarını hazırlarken nelere dikkat etmeli neleri istemeli?

Pandemiyle birlikte gündeme gelen çok alışık olmadığımız evden çalışma modeli bugün çok popüler.

Covid 19’un gündem dışı kalmasına rağmen bu popülerlik devam edeceğe benziyor. Şirketlerin kira, yemek ve ulaşım maliyetlerini büyük ölçüde düşüren evden çalışma sisteminde açıklar var mı nelere dikkat etmeli ve şirketler servis sağlayıcılardan neler talep ediyor?

Tüm bu sorulara VAS Bilişim Sistemleri Satış Direktörü Vildan Coşkun yanıt verdi:

Şirketler açısından evden çalışmanın avantajları nedir?

Dünyanın uzun yıllar içerisinde yaşayacağı düşünülen dijital değişim, pandemi dolayısıyla 1-2 yıl içerisinde çok hızlı bir şekilde yaşanmak zorunda kaldı. Bütün zorunlu değişimler gibi başlangıçta bu değişim sancılı olsa da, aslında sabah 9 akşam 18 ofiste sabit kalmanın tek ya da en verimli yöntem olmadığı konusunda hızlı bir görüş birliği oluştu.

Uzaktan çalışmaya geçiş şirketlerin kira, yemek, ulaşım ve benzeri birçok maliyetlerinden tasarruf etmesine imkan veriyor. Ancak uzaktan çalışma için yeterli altyapı ve doğru teknoloji kullanımı olmazsa çalışan verimliliğinin, kullanıcı deneyiminin düşmesine ve güvenlik risklerine zemin hazırlıyor.

Şirketler açısından evden çalışmanı siber güvenlik riskleri nedir?

Şirketler evden çalışma ortamına uygun teknolojiyi kullanmıyorsa e-posta güvenliği, kimlik avı(keylog) saldırıları, veri sızıntısı gibi ciddi siber güvenlik risklerinin yanı sıra çalışanların verilerini yerel disklerine kaydetmeleri ve olası bir çökmede verilerin kaybolması gibi risklerle ile karşı karşıya kalıyor. Bunun yanında çalışanın en az ofisteki kadar verimli çalışacak ekosistemi kuramayan şirketler, işgücü kaybı dolayısıyla ciddi maliyetlerle karşılaşabilir. İşgücü kaybının önüne geçmek için kullanıcı deneyimini izleyen, raporlayan ve proaktif bildirimler gönderen bir izleme yazılımı kullanılmalıdır.

Şirketler evden çalışma ortamlarını hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Şirketler çalışanların ofis ortamında sahip olduğu güvenli altyapı, yeterli donanım ve konforu sağlamalıdır. İyi bir internet bağlantısı, gerekli güvenlik yazılımlarının kurulduğu bir bilgisayar. Şirket verilerine erişim, VPN bağlantısı veya kullanıcı deneyimini daha üst seviyeye taşıyan Güvenli Dijital Çalışma Alanı çözümleri kullanılmalıdır.