Gündem
11 Kas 2021 10:37 Son Güncelleme: 11 Kas 2021 10:47

“Ev sahibi kiracının evine giremez” kararı

Rusya'da bir kiracı daireye girip borcuna karşılık bilgisayarına el koyan ev sahibini mahkemeye verdi.

Son yıllarda daha istisnai hal alsa da, Rusya'da yıllardır ev kiralayan pek çok kişi, ev sahibinden de anahtar olması, hatta bazı durumlarda kontrol amaçlı eve habersiz girilmesi deneyimine yabancı değil. İşte bu konuda alınan bir mahkeme kararı dikkat çekti.

Rusya'da bir kiracı daireye girip borcuna karşılık bilgisayarına el koyan ev sahibini mahkemeye verdi. Rossiyskaya Gazeta, olayın ilk aşamasında kiracı genç kadının karakola giderek laptopu çalındığı için hırsızlık suçlamasında bulunduğunu yazdı. Habere göre polisin işe karışması üzerine ev sahibinin bilgisayarı iade etti ve olay "tarafların anlaşmasıyla" kapandı.

Ancak yaşananları içine sindiremeyen genç kadın bir süre sonra ev sahibini "haneye tecavüz" suçlamasıyla mahkemeye verdi ve manevi zararının tazmin edilmesini istedi. Yerel mahkemelerin talebi geri çevirmesi üzerine kadın Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Yüksek Mahkeme genç kadını tamamen haklı buldu.

Kararda yerel mahkemelerin davada "konut dokunulmazlığı" ilkesinin ihlal edildiğini göz ardı ettiklerine dikkat çekildi ve anayasanın 25'inci maddesi hatırlatıldı. Bu maddeye göre, bir konuta içinde yaşayanların iradesine aykırı olarak hiç kimse girme hakkına sahip değil. Durumun tek istisnası ise bu yönde bir mahkeme kararı bulunması ya da yasada öngörülen istisnai durumların oluşması. Kararda ayrıca bilgisayarın kişisel bir eşya olduğuna, fotoğraflar ve yazışmalar gibi kişisel bilgiler içerdiğine vurgu yapıldı. 

Türkrus sitesinin aktardığına göre, Yüksek Mahkeme yerel mahkemelerin bütün kararlarını iptal ederek davanın yeniden görülmesini istedi.

ETİKETLER
#ev sahibi #kiracı